Een slimme stad, zo doe je dat

Foto: Kees Vos Fotografie

Samen met zo’n 58 Nederlandse kennispartners werkt de gemeente ‘s-Hertogenbosch aan het ontwikkelen van nieuwe technieken. Deze slimme oplossingen moeten samen met de inzet van data bijdragen aan de leefbaarheid. Dat gebeurt in de zogeheten City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Eerder deze week heeft wethouder Ralph Geers zijn handtekening gezet om de samenwerking te verlengen tot 31 december 2024.

“Onze deelname aan deze City Deal sluit goed aan bij initiatieven in onze gemeente en onze ambitie om te blijven vernieuwen“, geeft wethouder Ralph Geers aan. ”Het IoT Stadslab in het Innovatiekwartier is zo’n mooi voorbeeld. In deze werkplaats werken we samen aan slimme oplossingen die buiten toepasbaar zijn. Zo hebben bijvoorbeeld de bomen op de Parade nu sensoren. Die meten of ze te veel of juist te weinig water krijgen. Dat bevordert de groei. Door samen te werken leer je van en met elkaar. En kunnen we kijken wat wel en niet werkt.”

Uitwisseling kennis en delen ervaringen
En dat is precies waar de City Deal voor staat. We willen dat iedereen fijn kan wonen, werken en ontspannen. En dat het liefst in een gezonde omgeving waar iedereen dezelfde kansen heeft. Daarbij merken we dat behoeftes veranderen. Zo stellen we bijvoorbeeld hogere eisen aan onze gezondheid en aan het milieu. Ook de manier waarop we beschikbare ruimte inrichten en de openbare ruimte beheren verandert. Dat vraagt om steeds meer en ander gebruik van technologische oplossen en inzet van digitalisering. Dan is het waardevol daarover de kennis te delen en van anderen te leren.

De gemeente ’s-Hertogenbosch is sinds december 2020 deelnemer. De samenwerking heeft tot toe maar liefst zo’n 250 hulpmiddelen opgeleverd uit binnen- en buitenland. Daarnaast is ruim anderhalf miljoen euro aan (Europese) subsidies beschikbaar gekomen.

bron: Gemeente

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen