Opvang voor 600 asielzoekers in gemeente ‘s-Hertogenbosch

Foto: Pixabay

Nederland zit in een opvangcrisis. Er ligt een groeiende vraag van het Rijk om opvang en huisvesting aan vluchtelingen te bieden. Dat is een vraag aan alle gemeenten in Nederland, en ook aan de gemeente ’s-Hertogenbosch. Het gaat bij ons om 600 plekken voor asielzoekers die hier meer jaren in een opvang kunnen blijven. Te realiseren op zijn laatst 1 januari 2024.

Uitgangspunten voor opvang en locatiekeuze
De gemeenteraad heeft in oktober 2022 een paar voorwaarden bepaald. Deze zijn leidend in het vinden van een geschikte plek voor de opvang van asielzoekers. Die gaan bijvoorbeeld over voorzieningen in de buurt, zoals onderwijs. Ook is er aandacht voor activiteiten voor jong en oud, en dat mensen taalles kunnen krijgen. Verder vinden we het belangrijk dat vluchtelingen hun tijd in de opvang nuttig kunnen gebruiken. Door snel te kunnen starten met meedoen in de samenleving, integratie en werk.

Op dit moment onderzoekt de gemeente drie plekken voor zo’n opvang. Het college van burgemeester en wethouders verwacht eind februari, begin maart te kunnen vertellen waar de opvang komt. Het gaat om een plek die daar vijf tot 10 jaar blijft.

Omwonenden
We willen de communicatie aan omwonenden zorgvuldig en goed doen. Omwonenden die in de buurt wonen, informeren we als eerste. We gaan met hen in gesprek en komen er inloopmomenten. Dat doen we samen met Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Doel is om vragen van omwonenden te beantwoorden. Om te vertellen hoe die opvang er in de praktijk aan toe gaat. En uit te leggen waarom voor deze plek is gekozen.

Tijdens de ontwikkeling van de opvangplek, kunnen omwonenden over verschillende mogelijkheden mee praten. Over bijvoorbeeld de inrichting van het terrein, en thema’s zoals integratie, participatie en veiligheid. We maken afspraken over de manier van samenwerken met gemeente en COA. En over mogelijkheden waarop omwonenden kunnen helpen. Ook organiseert gemeente een vast omwonendenoverleg. Dat overleg blijft als de opvang er is.

Opvang komt niet op oude Hypeco-terrein
De langdurige opvang van asielzoekers komt niet op het oude Hypeco-terrein. Hier is sinds maart 2022 een noodopvang. Wanneer de nieuwe opvang klaar is voor gebruik, sluit de noodopvang.

Bron: gemeente

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Opvang voor 600 asielzoekers in gemeente ‘s-Hertogenbosch

 

 

Reacties

Cookieinstellingen