Proeftuinen huishoudelijke hulp Wmo

Foto: Pixabay

Gemeenten hebben de taak om inwoners die niet (voldoende) zelfredzaam zijn, te ondersteunen. Zoals met huishoudelijke hulp. Dit ligt vast in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het inzetten van huishoudelijke hulp staat onder druk. We willen deze ook in de toekomst beschikbaar houden voor inwoners die het echt nodig hebben.

Om te beoordelen hoe dat het beste kan, starten we verschillende proeftuinen. Dit doen we mede op verzoek van en samen met onze zorgaanbieders. Via de proeftuinen stellen we in een proefperiode vast wat een inwoner echt nodig heeft. De proeftuinen starten vanaf oktober 2023 en lopen 1 jaar.

Noodzaak
Dat de huishoudelijke hulp onder druk staat, heeft verschillende oorzaken. We zien dat de vraag om huishoudelijke hulp toeneemt door de dubbele vergrijzing en het langer zelfstandig thuis wonen. En door de aanzuigende werking die het abonnementstarief voor de Wmo heeft. Ook is er te weinig personeel bij zorgaanbieders. Dit alles betekent dat niets doen geen optie is.

Wat gaan we doen in de proeftuinen?
In de proeftuinen staan we stil bij:

  • Het verbeteren van het proces en de kwaliteit van de ondersteuning;
  • Optimaliseren van maatwerk voor de inwoner, door in een proefperiode vast te stellen wat echt nodig is;
  • Investeren in vernieuwing en samenwerking. We doen dit met de gecontracteerde zorgaanbieders huishoudelijke hulp. Maar ook met fysio-en ergotherapeuten en de adviesraad Wmo & Jeugdhulp;
  • Het doen van een beroep op inwoners die de huishoudelijke hulp zelf kunnen betalen of uitvoeren. We roepen hen op om dan geen gebruik maken van de huishoudelijke hulp. Deze is dan beschikbaar voor inwoners die het echt nodig hebben.

Wat betekent dit voor inwoners?
Voorop staat dat inwoners vrij zijn om deel te nemen aan de proeftuinen. Voor de proeftuinen nodigen we inwoners met een herindicatie huishoudelijke hulp en inwoners met een nieuwe indicatie uit. Natuurlijk informeren we de inwoner over wat het deelnemen aan de proeftuin precies betekent.

Bron: gemeente

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

 

Cookieinstellingen