Bijzondere bijstand voor tandarts- of brilkosten

Foto: Pixabay

De gemeente gaat de komende twee jaar in een proef via de bijzondere bijstand noodzakelijke tandarts- of brilkosten vergoeden. Dat doen we omdat het inwoners met een laag inkomen lastiger lukt om deze noodzakelijke kosten te betalen als het buiten de (aanvullende) verzekering valt. Vanaf vrijdag 3 november kun je hiervoor een aanvraag doen via de pagina Aanvragen bijzondere bijstand.

Niet verzekerbare kosten
De kosten voor de tandarts en vergoedingen voor een bril vallen normaal gesproken niet binnen het basispakket van de zorgverzekering. Met een aanvullende verzekering ben je verzekerd voor dit soort zorgkosten. Maar ook dan wordt niet altijd alles vergoed. En dat is lastig als je kosten moet maken voor een bril of de tandarts, maar dit kan betalen. Voor inwoners met een laag inkomen vergoedt de gemeente daarom de kosten die niet te verzekeren zijn.

Wat wordt vergoed?
De gemeente kan noodzakelijke tandarts- en/of brilkosten vergoeden, als de kosten hoger zijn dan dat de (aanvullende) verzekering vergoedt. Ben je niet of minimaal aanvullend verzekerd? Dan vergoeden wij alleen de kosten die hoger zijn dan de maximale vergoeding die je had kunnen krijgen als je gebruik had gemaakt van de gemeentelijke zorgverzekering. De algemene voorwaarden voor bijzondere bijstand zijn hierbij van toepassing:

 • Je staat ingeschreven in de gemeente ’s-Hertogenbosch.
 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Je hebt een laag inkomen.
 • Je vermogen (zoals spaargeld, dure bezittingen, een auto) is niet hoger dan:
  – € 7.605,00 voor alleenstaanden
  – € 15.210,00 voor alleenstaande ouders, gehuwden/samenwonenden

Sluit een goede zorgverzekering af
We gaan ervan uit dat je zélf goed verzekerd bent voor zorg. Zeker als je verwacht dat er kosten komen. We bieden inwoners met een lager inkomen als gemeente ook vanaf half november weer goede zorgverzekeringen bij CZ en VGZ met korting aan.

Wat zijn overige voorwaarden voor bijstand voor tandarts of brillenkosten?

 • De kosten zijn noodzakelijk
 • De kosten kunnen niet worden uitgesteld of verspreid over meerdere jaren
 • De kosten zijn hoger dan de maximale vergoeding binnen de uitgebreide pakketten van de gemeentelijke zorgverzekeringen. We vergoeden dit gedeelte.
 • Je dient vooraf een kostenopgave in (over deze kostenopgave kan medisch advies worden ingewonnen)
 • We vergoeden de goedkoopst passende mogelijkheid.

Waarom vooraf kosten indienen?
Op deze manier kunnen wij de noodzaak van de behandeling nog laten vaststellen voor de behandeling. Dit is na een behandeling niet altijd meer mogelijk. Ook kunnen wij je vooraf informeren over de hoogte van de bijzondere bijstand.

Wat wordt niet vergoed?

 • Diefstal of beschadiging van je bril
 • Niet noodzakelijke tandartskosten, waaronder orthodontie
 • Wettelijk eigen risico

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen