Onderzoek Rekenkamer energietransitie

Foto: Kees Vos Fotografie

De gemeente wil extra aan de slag gaan met schone energieopwekking en vooral energiebesparing. Door het stimuleren van energiebesparing, het opwekken van duurzame energie en extra stappen nemen om van het gas af te gaan.

De Rekenkamer ’s-Hertogenbosch onderzocht samen met de rekenkamers van Oss, Tilburg en Breda de energietransitie in de vier gemeenten. Zijn de doelen van de gemeente haalbaar? En hoe kan de gemeenteraad dit aansturen? De conclusie is dat er vooruitgang is, maar dat er nog stappen moeten worden gezet om de doelen in 2030 te halen. En dat de gemeenteraad zijn rol niet goed kan invullen.

De belangrijkste locatie voor ’s-Hertogenbosch waar energie opgewekt kan worden, is de Duurzame Polder op de grens met de gemeente Oss. In dit gebied komen op termijn windmolens. De rekenkamer ziet als risico dat er geen andere grote projecten zijn. Als er dan namelijk knelpunten zijn, worden de doelstellingen voor de hele gemeente niet gehaald. Wat betreft energiebesparing is nog onvoldoende helder of de gemeente de doelen gaat halen. En of er wel voldoende elektriciteit en warmte bespaard gaat worden. Dit is een landelijk probleem. De doelen voor het aardgasvrij maken van woningen lijken te hoog gegrepen.

De Rekenkamer geeft aanbevelingen over hoe de doelen gehaald kunnen worden en hoe de gemeenteraad dat goed kan aansturen en controleren.

Het onderzoek staat op de website van de Rekenkamer. De gemeenteraad bespreekt het onderzoek op 12 december.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen