Op 13 januari start het 1e Bossche burgerberaad

Foto: Kees Vos Fotografie

120 inwoners kregen begin december een telefoontje waarin ze hoorden dat ze ingeloot zijn voor het 1e Bossche Burgerberaad. Dit mooie nieuws werd enthousiast ontvangen. Want deze groep gaat aan de slag met de belangrijke vraag: hoe zie jij het graag als je oud wordt? De aftrap is op 13 januari. In totaal komt het burgerberaad zo’n 5 dagen samen, verdeeld over meerdere maanden.

Het burgerberaad komt op 27 april 2024 met een advies richting de gemeenteraad. Dit is een zwaarwegend advies. Het burgerberaad heeft dus direct invloed op de politieke keuzes die de gemeente maakt. Bijna 1.000 inwoners gaven aan graag mee te doen!

Pieter-Paul Slikker, wethouder wonen, zorg en bestuurlijke vernieuwing: “Pieter Paul Slikker, wethouder wonen, zorg en bestuurlijke vernieuwing: “Fijn oud worden, dat raakt ons allemaal. Dat blijkt ook uit alle reacties. Bijna 1.000 mensen hebben zich aangemeld voor het burgerberaad, 120 zijn er inmiddels ingeloot. Maar ook u kunt meedoen. Want vanaf 18 december tot en met 28 januari kunt u aan het burgerberaad meegeven wat u belangrijk vindt. Zodat we alle stemmen horen over hoe we gelukkig oud worden.”

Het beraad bepaalt of en zo ja hoe deze ideeën terugkomen in het advies aan de gemeenteraad. Want het burgerberaad is aan zet. Niet de gemeente en niet onze partners. Het burgerberaad staat er niet alleen voor. Huub van Mackelenbergh is aan boord als onafhankelijk voorzitter om het burgerberaad op weg te helpen.

Huub van Mackelenbergh: “Ik vind het fijn dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan onze gemeenschap. Het burgerberaad is een heel mooi middel om inwoners mee te laten denken over hun eigen toekomst, zoals fijn oud worden in je eigen woonomgeving.”

Loting burgerberaad; een groep van 120 inwoners
We hebben geloot om zo tot een groep van 120 inwoners te komen. Inwoners uit verschillende buurten uit onze gemeente. Van jong tot oud en ieder met een eigen verhaal. Voor de loting keken we naar: leeftijd, geslacht, woonwijk, culturele achtergrond, opleiding en inkomen. We gebruikten daarvoor gebruik van een computerprogramma. Dit programma selecteerde anoniem zodat de groep een goede afspiegeling van onze gemeente is. Als voorbeeld: zo’n 22% van onze inwoners is tussen de 16 en 29 jaar oud. Het computerprogramma zocht net zo lang tot 22% van de 120 deelnemers ook tussen de 16 en 29 jaar oud is.

Versterken lokale democratie
We zijn straks met veel meer ouderen. We wonen langer thuis. En er zijn steeds minder mensen die zorg kunnen verlenen. De keuzes die we moeten maken gaan alle inwoners van onze gemeente aan. Ze weten als geen ander wat nodig is om fijn oud te worden. Dan is het ook logisch dat veel verschillende inwoners over dit onderwerp kunnen meepraten. Door dit op deze manier met elkaar te doen, hopen we op nieuwe en verfrissende ideeën en adviezen. Het burgerberaad is nieuw in onze gemeente. We mogen van elkaar en met elkaar leren om samen iets moois neer te zetten.

Vanaf maandag 18 december kunt u online meedenken. Meer weten? Kijk op de pagina Burgerberaad.

Bron: gemeente

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen