Hoe kan cultuur zorgen voor meer verbinding?

Foto: Kees Vos Fotografie

Hoe kun je cultuur en creativiteit inzetten voor maatschappelijke vraagstukken binnen onze gemeente? Dat wil de stuurgroep Bossche Zomer de komende maanden in kaart brengen. Om de uitkomsten van dit onderzoek te gebruiken als basis voor een cultureel wijkenprogramma.

Met dit programma wil de stuurgroep de verbinding met en binnen alle wijken, kernen en dorpen stimuleren door inwoners meer te betrekken bij cultuur. En cultuur toegankelijker te maken. Voor dit onderzoek heeft de stuurgroep Bossche Zomer €50.000,- subsidie aangevraagd. Deze aanvraag hebben we gehonoreerd vanuit het budget Impuls Cultuurstad van het Zuiden. Het vooronderzoek wordt in 2024 uitgevoerd.

Wethouder Mike van der Geld: “Een heel mooi en passend initiatief van de Stuurgroep Bossche Zomer, helemaal in lijn met de gedachte ooit van de Bossche Zomer: creativiteit, samenwerking en maatschappelijke relevantie. Ik kijk dan ook verwachtingsvol uit naar de resultaten van het onderzoek, de creativiteit die dit gaat aanboren in wijken, kernen en dorpen, en natuurlijk bij de betrokken lokale makers, die we hiermee ook een belangrijke impuls willen geven.”

Kunst en cultuur inzetten bij maatschappelijke opgaven
Als Cultuurstad willen we kunst en cultuur inzetten bij verschillende maatschappelijke opgaven. Denk aan vraagstukken rond vrijwilligerswerk. Het verbinden van mensen en mentale gezondheid.  Lokale culturele organisaties en makers worden daarbij uitgedaagd om acties te ontwikkelen die zo’n concreet maatschappelijk vraagstuk kunnen oplossen. Daarbij wordt gekeken naar het karakter van iedere wijk en de specifieke behoeftes van wijkbewoners. Door lokale makers ook bij dit onderzoek te betrekken, kunnen we ook het makersklimaat in onze gemeente verder ondersteunen.

Het verbinden van mensen
Het vooronderzoek wordt in 2024 uitgevoerd in twee wijken. Op basis daarvan gaat de stuurgroep een plan maken voor een cultureel wijkenprogramma in alle wijken, kernen en dorpen binnen onze gemeente. Ook bij de uitvoering van dit culturele wijkenprogramma worden lokale culturele organisaties en makers uit de gemeente ’s-Hertogenbosch actief betrokken. Zij zijn onmisbaar om invulling te geven aan het uiteindelijke programma. Dit biedt mogelijkheden voor individuele makers en instellingen en voor vernieuwing van het cultuuraanbod. Zo wordt het creatieve klimaat in onze gemeente verder versterkt, samen met inwoners.

Of de stuurgroep Bossche Zomer het cultureel wijkenprogramma zelf gaat vormgeven ligt aan de uitkomsten van het onderzoek. Deze verwachten we na de zomer van 2024.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen