Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging gelden per 1 januari 2024

Foto: Pixabay

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) nu écht zijn ingegaan. Nadat de invoering van de Omgevingswet vijf keer eerder werd uitgesteld zijn beide wetten vanaf 1 januari 2024 officieel van kracht.

Omgevingswet
De Omgevingswet is een nieuwe wet over de plek waar we wonen, werken en ontspannen: onze leefomgeving. Eerst waren er tientallen wetten met honderden regels voor de inrichting van de leefomgeving. Dit maakte ontwikkeling soms ingewikkeld. De nieuwe Omgevingswet bundelt al deze wetten en regels en maakt ze makkelijker te begrijpen. Alle regels van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk kun je straks (vanaf 2032) in één keer bekijken bij het omgevingsloket. Hier vraag je ook vergunningen aan. Wil je meer weten over de Omgevingswet? Lees verder op de pagina Omgevingswet.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Vanaf 1 januari 2024 is niet alleen de Omgevingswet ingegaan, maar ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Het doel van deze nieuwe wet is om de bouwkwaliteit en de controle hierop te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een goede brandveiligheid en een laag energieverbruik. Eerst controleerde de gemeente bouwplannen vooraf en controleerde de gemeente of de uitvoering klopte met de verleende vergunning. Onder de Wkb zorgen partijen in de bouw zelf dat ze voldoen aan de technische regels. Dit wordt gecontroleerd door onafhankelijke controleurs; kwaliteitsborgers. Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen zich aan de geldende regels blijft houden en kwalitatief goede gebouwen ontwikkelen. Wat de Wkb precies inhoudt en wat het voor jou betekent, lees je op de pagina Wet kwaliteitsboring voor het bouwen.

Meer informatie?
Wil je meer informatie over de Omgevingswet en de Wkb binnen onze gemeente? Of heb je specifieke vragen? Neem contact op met het omgevingsloket van de gemeente via (073) 615 57 77 of stuur een bericht via het digitaal contactformulier.

Bron: gemeente ‘s-Hertogenbosch

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen