Vergunning voor tijdelijk azc op Pettelaarpark 90

Foto: Gemeente Den Bosch

Het Pettelaarpark 90 krijgt een omgevingsvergunning voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. Dat heeft het college 19 februari besloten. Op de aanvraag voor de omgevingsvergunning ontving de gemeente 387 zienswijzen. Die reacties zijn de afgelopen drie weken allemaal behandeld. De mensen die een zienswijze hebben ingediend, krijgen een reactie van de gemeente. De reacties krijgen de indieners op zijn laatst morgen (20 februari).

Inhoud zienswijzen
Veel van de reacties gaan over het moment waarop inwoners geïnformeerd zijn. Andere zorgen richten zich op de impact van 600 asielzoekers op de Gestelse Buurt. Mensen maken zich zorgen over veiligheid en beschikbaarheid van voorzieningen zoals zorg en onderwijs. Reacties gaan ook over de spreiding van  opvangplekken in stadsdeel Zuid. Er zijn ook al twee andere zorg- en opvangplekken in dit gebied. De invloed van de opvang van asielzoekers op de beschikbaarheid van woningen is ook onderwerp van de reacties.

Veel reacties
De komst van asielzoekers leidt in de omgeving tot veel vragen en zorgen. Dat beseft het college vanaf het begin. Het aantal zienswijzen ziet ze als een bevestiging dat veel mensen iets vinden van de locatiekeuze.

Dat bleek ook tijdens alle acht informatieavonden die we eerder organiseerden. Over die vragen en zorgen zijn we met de omgeving in gesprek te zijn. Dat doen we samen met het COA. In die gesprekken, komen vragen over leefbaarheid en veiligheid aan de orde.

Tegelijk met de omgevingsvergunning konden mensen reageren op het concept-Leefbaarheidsplan. De zienswijzen hebben niet geleid tot een aanpassing van de aanvraag omgevingsvergunning. Onderwerpen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid hebben we een plek gegeven in het Leefbaarheidsplan.

Dat plan hebben we opgesteld samen met omwonenden en ondernemers op het Pettelaarpark en Kruithoorn. Hierin komen maatregelen en afspraken die zij belangrijk vinden. Denk dan aan veiligheid, looproutes, participatie en integratie. Het Leefbaarheidsplan houden we actueel: als we nieuwe afspraken maken, verwerken we deze.

Maximaal vijf jaar
De omgevingsvergunning betekent dat op Pettelaarpark 90 250 asielzoekers kunnen komen. De asielzoekers verhuizen ernaartoe vanaf 27 februari. Het gebouw mag maximaal vijf jaar als azc gebruikt worden.

Hoe verder?
Mensen die het niet eens zijn met de beslissing, kunnen bezwaar maken. Informatie daarover staat op de pagina Meerjarige opvang asielzoekers (azc). Ook is deze mogelijkheid gedeeld met de mensen die een zienswijze hebben ingediend. Het staat ook in de digitale nieuwsbrief die de gemeente deelt met inwoners die zich hiervoor hebben aangemeld.

Ook de Kruithoorn is aan het COA aangeboden als plek voor een azc. Dat zou gaan om de opvang van 350 asielzoekers voor maximaal tien jaar. De commissie Bestuur van de gemeenteraad bespreekt 22 februari deze keuze.

Bron: Gemeente ‘s-Hertogenbosch

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen