Samen dementievriendelijk

Foto: pixabay

Dementie wordt een ziekte waar veel mensen mee te maken krijgen. Dat kan in de familie- of vriendenkring zijn. Maar kan ook op straat, in de winkel of op het werk zijn. De gemeente wil dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen. En nog een goede kwaliteit van leven hebben.

Wethouder Huib van Olden (zorg): “Dementie heb je niet alleen. Deze ziekte heeft ook veel impact op de partner, de kinderen en andere mensen in hun omgeving. Ik heb zelf gemerkt hoe moeilijk het is om dementie bespreekbaar te maken en te weten hoe je ermee om moet gaan. We willen mantelzorgers steunen en ervoor zorgen dat ze ook hun zorg met anderen kunnen delen.”

Mensen met dementie zijn vaak nog veel jaren zelf in staat om regie te houden en hun kwaliteiten in te zetten. De gemeente werkt hieraan samen met partners en inwoners in de stad.

Sociale benadering achter de voordeur

Minister Hugo de Jonge (VWS) was 23 januari op werkbezoek bij Van Neynsel. Dat deed hij voor de start van de proefprojecten Dementie. Bij dit project staat de sociale benadering van mensen met dementie en hun mantelzorgers centraal. Niet alleen in ’s-Hertogenbosch, maar ook in Amsterdam, Rotterdam en Amstelveen start dit jaar deze sociale benadering. De gemeente, zorgverzekeraar en het zorgkantoor werken samen. Hun doel is de sociale ondersteuning aan mensen met dementie en hun omgeving te verbeteren.

Samenleven in de wijk

De kerngroep Dementievriendelijke Gemeenschap en de wijkraad Zuid organiseren bijeenkomsten in de wijk. Zij willen met ondernemers en verenigingen bespreken hoe met elkaar gebouwd kan worden aan een vriendelijke wijk waarin voor iedereen plaats is. Zodat ook mensen met dementie of andere beperkingen zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen. De eerste bijeenkomst is 24 januari in de Huiskamer Zuiderschans.

Tentoonstelling MIST

Vaak wordt bij dementie gedacht aan oudere mensen. In Nederland hebben meer dan 12.000 jonge mensen dementie. Het werkelijke aantal is mogelijk nog veel groter omdat de diagnose voor deze groep vaak laat wordt gesteld. MIST is een foto-expositie en boek over dit onderwerp. In het Stadskantoor (Wolvenhoek 1) is van 24 januari tot 15 februari deze tentoonstelling te zien. Twee deelnemers aan het project MIST wonen in ‘s-Hertogenbosch.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen