Slimme rateltikkers vergroten veiligheid voetgangers

Foto: Pixabay

Veilig de weg kunnen oversteken is belangrijk. Zeker voor voetgangers die niet goed kunnen zien. Op verschillende plaatsen in de gemeente gebruikt de gemeente daarom zogenaamde ‘rateltikkers’(akoestische signaalgevers). Deze laten een verschillend geluid horen als het verkeerslicht op groen of rood staat.

Het afgelopen jaar bedacht de gemeente een aantal slimme toepassingen voor de rateltikkers. Wethouder Ufuk Kâhya: “We zijn continu bezig om de verkeersveiligheid verder te verbeteren. Daarbij gebruiken we steeds vaker slimme technieken. Met de nieuwe rateltikkers wordt het oversteken op drukke plaatsen veiliger en is er minder hinder voor omwonenden.”

Veiliger en slimmer

Hoeflake infratechniek en Vialis zorgden ervoor dat de gemeente de rateltikkers op afstand kan bedienen. Ook geven de tikkers zelf een melding aan de gemeentelijke verkeerscentrale wanneer er een probleem is met het geluid. En wanneer de veiligheid in het geding komt, schakelt de tikker zichzelf uit. Daarnaast is het mogelijk om de geluidssterkte vanuit de verkeerscentrale te regelen. Zo klinkt de tikker luider op het moment dat het nodig is, maar ook zachter wanneer dit mogelijk is.

Toekomst

Deze week werden de eerste tien slimme rateltikkers geplaatst op het kruispunt Aartshertogenlaan bij het ds. Pierson College. De komende tijd probeert de gemeente de nieuwe techniek hier uit. Samen met een vrijwilliger van het Gehandicapten Platform ‘s-Hertogenbosch test ze ter plaatse de geluidssterkte. Bij een goed resultaat gaan ze deze rateltikkers ook bij andere verkeerslichten toepassen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen