Nieuwe liften voor de Paleisbrug

jun 03 , 12:04 Gemeente
sfeerimpressie lift paleisbrug westkant
De Paleisbrug is een belangrijke en onderscheidende verbinding tussen het Paleiskwartier en de binnenstad. Deze brug heeft behalve trappen ook twee liften. Die werken al lange tijd niet meer en zijn buiten werking gesteld. Daarom is het voorstel om daar nieuwe liften te maken. Want goed werkende liften zijn wenselijk voor de toegankelijkheid van de brug, voor iedereen die van de liften afhankelijk is.
De nieuwe liften zijn verticaal in plaats van schuin oplopend. Deze diagonale liften kenden namelijk een toenemend aantal storingen waarbij ook mensen opgesloten raakten. Voor de nieuwe installaties is de storingsgevoeligheid geminimaliseerd, onder meer via data gestuurd onderhoud. Hierdoor is slijtage beter inzichtelijk en kunnen onderdelen worden vervangen voordat deze defect zijn. Ook zijn er afspraken over snelle aanwezigheid in geval de nieuwe liften alsnog storing krijgen. Voor de realisatie van de nieuwe liften is een budget nodig van € 1.385.000,- euro. De gemeenteraad neemt hierover begin juli een besluit.
Van tijdelijke naar permanente liften
Vooruitlopend zijn er onlangs tijdelijke liften geplaatst aan beide uiteinden van de brug. Ook die zijn verticaal. Het is de bedoeling dat de nieuwe liften op dezelfde plek komen. De tijdelijke liften gaan dan weg. Er is samen met een architect gewerkt aan het nieuwe ontwerp. Dat ontwerp kenmerkt zich door het gebruik van glas en past goed bij deze karakteristieke brug. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt dit ontwerp verder uitgewerkt en gerealiseerd. We verwachten dan begin 2025 te kunnen starten met de realisatie.
Kunstwerken
Eind vorig jaar is het idee ontstaan om de diagonale liften in te zetten als tijdelijke kunstobjecten. Daarvoor is een prijsvraag uitgeschreven. Twee kunstenaars zijn als winnaar uit de bus gekomen. Zij werken momenteel aan het kunstwerk. Dit werk is vanaf half juni te zien. Iedereen is van harte welkom om hiernaar te komen kijken. Bezoekers kunnen dan tevens genieten van deze mooie plek in de stad. Op termijn kijken we naar de mogelijkheden om de oude liftconstructie permanent een invulling te geven. Daarover gaan we graag in gesprek met de inwoners van het Paleiskwartier en ’t Zand.
Meer informatie
Kijk op www.denbosch.nl/paleisbrug voor meer informatie.
Bron: Gemeente