Gemeente ‘s-Hertogenbosch zet een belangrijke stap in de warmetransitie en richt een eigen warmtebedrijf op. Het bedrijf moet de aanleg van warmtenetten versnellen, sneller duidelijkheid bieden aan inwoners en bedrijven én helpen woningbouw mogelijk te maken. De nog te bouwen woonwijk de Groote Wielen Noord (in totaal zo’n 2.000 woningen) maakt dan gebruik van warmte en koude uit de nabijgelegen Groote Wielen Plas. ’s-Hertogenbosch loopt hiermee vooruit op de nog vast te stellen landelijke wetgeving (Wet collectieve warmte) die naar verwachting op 1 januari 2026 in werking treedt.
’s-Hertogenbosch roept daarnaast de landelijke politiek op om haast te maken. “Het is belangrijk dat de Wet collectieve warmte er dit jaar doorheen komt. We hebben duidelijkheid nodig om voortgang te behouden. Voor inwoners én bedrijven. Zodat zij goed zicht krijgen op alternatieven. Daarnaast vragen we het Rijk met klem om betaalbaarheid te garanderen. Want, íedereen moet zijn huis betaalbaar kunnen verwarmen. Samenwerkingen zijn broodnodig om deze transitie überhaupt mogelijk te maken, dus daar zal het Rijk zich ook over moeten buigen: hoe organiseren overheid en markt dit op een juiste manier met elkaar,” aldus wethouder Mike van der Geld (Energie).
Versnelling warmtenetten noodzakelijk
’s-Hertogenbosch wil al in 2045 klimaatneutraal zijn en zet dus in op
versnelling. In veel buurten is een warmtenet een geschikte oplossing om van
het aardgas te gaan, maar de ontwikkeling van warmtenetten loopt steeds vaker
vertraging op. We zien dat partijen afwachtend zijn zolang nieuwe landelijke
wetgeving uitblijft. Collectieve warmteoplossingen geven minder druk op het
elektriciteitsnet, en kunnen daarmee netcongestie en bouwbeperkingen voorkomen.
We ondersteunen daarom ook de lijn van de Rijksoverheid om warmtebedrijven weer
in publieke handen te brengen en warmte te beschouwen als een essentiële
nutsvoorziening.
Wethouder Mike van der Geld: “We zien dat energiekosten fluctueren en de verwachting is dat prijzen verder zullen stijgen. Tegelijkertijd willen we van het aardgas af. Dat betekent dat we onze huizen op andere manieren zullen gaan verwarmen. Dat is geen eenvoudige opgave. Door een gemeentelijk warmtebedrijf op te richten, willen we verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat we stappen blijven zetten om van het aardgas af te raken en alternatieven kunnen bieden. Zodat iedereen een goed verwarmd huis kan hebben en de energierekening betaalbaar blijft. Daar zullen we samen met allerlei maatschappelijke partners en bedrijven in op moeten trekken en verantwoordelijkheid voor moeten pakken.”
Oproep aan de landelijke politiek: neem regie in de energietransitie De energietransitie vraagt om snelheid en daadkracht. De gemeente ‘s-Hertogenbosch roept de landelijke politiek op om:
Groei van het warmtebedrijf en samenwerking
’s-Hertogenbosch kijkt ook naar andere locaties in de gemeente waar een
warmtenet een geschikte oplossing kan zijn. Hierbij wil de gemeente regie
nemen, maar zoekt zij ook nadrukkelijk samenwerking met bijvoorbeeld
ontwikkelaars, woningcorporaties, provincie, Enexis, Brabant Water en de
Waterschappen om het warmtebedrijf verder mee te ontwikkelen.
Meer informatie: Raadsvoorstel