Verantwoord hout stoken

18 jan , 7:31 Gemeente
02 houtvuur foto pixabay wood fire 4296016
Pixabay

Een knapperend haardvuurtje zorgt voor gezelligheid en warmte, maar kan ook negatieve gevolgen hebben voor je eigen gezondheid en die van je buren. Hout stoken kan overlast veroorzaken, vooral als het mistig of windstil is. Rook blijft dan lang hangen. Op de website van de Stookwijzer kun je zien of het een goed moment is om te stoken. De Stookwijzer geeft drie kleuren: 

  • Code geel: Let op, stoken kan overlast geven. Als je wilt stoken, stook dan op de juiste manier.
  • Code oranje: Het is beter om niet te stoken. De luchtkwaliteit is niet goed.
  • Code rood: Stook niet. Er is te weinig wind, de rook blijft hangen. 

Bij code oranje en code rood is het beter om niet te stoken, om gezondheidsklachten bij kwetsbare mensen te voorkomen. Wil je toch hout stoken? Wees dan bewust van de mogelijke overlast en wat je kunt doen om deze te beperken.

Tips voor verantwoord hout stoken

  1. Gebruik de Stookwijzer: bekijk de website van de Stookwijzer en stook alleen bij code geel. Denk aan je buur, even geen vuur bij code oranje of rood.
  2. Gebruik alleen droog hout: Laat hout minimaal twee jaar drogen of koop goed gedroogd hout.
  3. Geen behandeld hout: Stook geen geverfd, geïmpregneerd, gebeitst of verlijmd hout. Dit is verboden.
  4. Stook volgens de Zwitserse methode: Maak een vuur met kleine houtjes en steek deze van bovenaf aan. Dit zorgt voor een goede verbranding en weinig rook.
  5. Zorg voor voldoende luchttoevoer: Laat het vuur niet smoren en sluit de luchttoevoer niet af. Een goede luchttoevoer zorgt voor een efficiënte verbranding en een zo laag mogelijke rookvorming. Bij de goede manier van stoken zie je gelijkmatige, gele vlammen en weinig rook.

Last van de rook van de buren?

Heb je last van de rook van de buren? Via de website en app van de Stookwijzer kun je dit melden met de overlastknop. Wil je meer weten over houtrook en de effecten voor het milieu en de gezondheid van jezelf en je omgeving? Bekijk dan de website van het RIVM of de Stookwijzer.