Natuur en Landschap deel 6

Fotograaf Christine Grielis gaat de komende tijd voor DenBosch.nieuws een rondje door de regio maken met haar camera. Christine maakt dan foto’s van Natuur en landschap.  Aflevering 6 gaat over Prins Hendrikpark met daarin De IJzeren Vrouw

Dicht bij het centrum van ‘s-Hertogenbosch vinden we een mooi park en plas. De IJzeren Vrouw, genoemd naar de baggermachine die het groef, is een meer dicht bij de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch .In 1874 is voor ‘s-Hertogenbosch de vestingstatus opgeheven. Dit resulteerde in de mogelijkheden om de stad uit te breiden. De wijk De Muntel is toen gebouwd, maar daarvoor was zand nodig. Door de zandafgraving ontstond een kunstmatig meer, de IJzeren Vrouw. De bouw van de wijk is in 1917 begonnen. In eerste instantie ging men alleen evenwijdig aan de wallen bouwen. Dat is nog heel goed zichtbaar in de wijk de Muntel, die tussen de IJzeren Vrouw en de wallen ligt.

Prins Hendrik-park
Het park rondom de IJzeren Vrouw heet het Prins Hendrik-park. De Stichting IJzeren Vrouw had een verzoek bij de gemeente ingediend om van dit park een rijksmonument te maken. Hiermee zou de herinrichting van het park voorkomen. In juli 2008 gaf de gemeenteraad van ‘s-Hertogenbosch het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een negatief advies op dit verzoek.[2] Het park is tussen 1934 en 1936 aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Later kwam er ook een openluchtzwembad.

De ‘Amazones’, 3 elegante lichte woontorens staan op een bijzondere plek. Aan de rand van de historische binnenstad van Den Bosch en in een heerlijke parkachtige omgeving. Prachtig uitzicht over stad, water ‘de IJzeren Vrouw’ en park.

Dok architecten won in 2000 aan de meervoudige opdracht voor hoogbouw op het voormalige terrein van de Hogere Agrarische School. Er was in Den Bosch veel weerstand tegen hoogbouw, ook op deze plek. Na intensief onderzoek en studie heeft Dok een goede en mooie oplossing gevonden. De transparantie naar de IJzeren Vrouw vanuit de omliggende wijken is vergroot door de strategische plaatsing van de torens.

De gevel van de ‘Amazones’ is stevig naar de stad en open en beweeglijk naar het water. Elke toren heeft 13 lagen met op iedere laag 3 luxe koop- of huurappartementen. Alle woningen zijn licht, ruim en hoogwaardig afgewerkt. De riante buitenruimte biedt een adembenemend uitzicht over Den Bosch. De torens krijgen veel lof, zowel van bewoners als omwonenden, bekrachtigd door de 1e prijs in de verkiezing om het mooiste gebouw van Den Bosch.
Architect: Liesbeth van der Pol

We kijken nog even om naar de  oude watertoren die sinds 1974 non actief is. De watertoren heeft een status Rijksmonument en is in gebruik als café boven is er een kantoor gerealiseerd.

 Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen