Natuur en Landschap deel 8

Fotograaf Christine Grielis gaat de komende tijd voor DenBosch.nieuws een rondje door de regio maken met haar camera. Christine maakt dan foto’s van Natuur en landschap.  Aflevering 8 gaat over Eendenkooi Maaspoort en Burgemeester van Zwietenpark

In het Burgemeester van Zwietenpark ligt een ware parel van ‘s-Hertogenbosch Noord, de eendenkooi . Deze werd in 1672 in bedrijf gesteld en was gelegen op een hoogte te midden van de uitgestrekte Polder van den Eigen en Empel. Deze polder stond regelmatig onder water waardoor de kooi van een goede vangst was verzekerd. Om een kooi rendabel te maken moesten er jaarlijks 1000 tot 1500 eenden worden gevangen. In het begin van de 19e eeuw was de kooi eigendom van de Heer van Empel. De wet van 1819 deed de rechten van deze heer voorgoed teniet. In 1833 was Arnoldus van der Steen, burgemeester van Empel en Meerwijk, eigenaar van de kooi. Vanaf 1942 was de kooi niet meer in gebruik en werd deze niet meer onderhouden. In 1999 start vanuit het Milieucentrum het project Eendenkooi.
Zij zijn samen met andere partijen enthousiast over de kooi en zien mogelijkheden tot openstelling. De kooi ligt midden in de gemeente en is als zodanig uniek.
Er wordt een projectplan opgesteld.
In 1999 wordt de werkgroep Eendenkooi Maaspoort (WEM) wordt opgericht. De werkgroep bestaat uit vrijwilligers die enthousiast zijn en veel kennis op willen doen met betrekking tot het kooibedrijf.
In de jaren daarna wordt door de vrijwilligers heel veel werk verzet en is de eendenkooi een paradijs voor diverse vogelsoorten o.a. Ijsvogels en bevers. Naast het onderhoud hebben de vrijwilligers ook veel oog voor het bevorderen van de biodiversiteit. Een der vangpijpen is in oude staat teruggebracht, compleet met schermen, netten, vangkooien en dergelijke.   In 2012 werd ook een reconstructie van het kooikershuisje voltooid, gelegen op de fundamenten van het oorspronkelijke bouwwerkje, het is een prachtig klein museum geworden. Mocht u enthousiast zijn geworden en hier ook vrijwilligerswerk willen doen neem dan contact op met:

Werkgroep Eendenkooi Maaspoort
Correspondentie via:
[email protected]

Het Burgermeester van Zwietenpark is aan gelegd in de jaren 70 als recreatiepark voorziening van de wijk Maaspoort. Centraal in het park ligt de Noorderplas, een voormalig zandwinningsplas die tot 20 meter diep is. Sinds 1999 wordt een deel van het park begraast door een kudde Limousin koeien. Zij leveren een bijdrage aan beheer van het park.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Reacties