Natuur en Landschap deel 34

Fotograaf Christine Grielis gaat de komende tijd voor DenBosch.nieuws een rondje door de regio maken met haar camera. Christine maakt dan foto’s van Natuur en landschap.  Aflevering 34 werden de foto’s gemaakt bij De Brand in Udenhout

Ligging: ten westen van Udenhout
Opmerkelijk: kleinschalig landschap met oud bos en kleine weitjes

De Brand maakt deel uit van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en ligt tussen de eigenlijke duinen en de dorpen Udenhout en Biezenmortel. De Brand is beplant met eikenbos en zijn er in de 20ste eeuw weilandjes aangelegd. Het gebied is nu een afwisseling van bloemrijke weides en vochtige bossen.

Het is een prachtig stukje natuur waar insekten, vlinders en boomkikkers hun weg vinden De diversiteit van vlinders is prachtig. En zoals je ziet sprinkhanen groot. Ook de Boomkikker is een graag gezien dier in dit gebied. De boomkikker laat zich graag opwarmen in de bramen struiken vaak lekker verscholen onder de blaadje. Door zijn kleur en maat is hij in eerste instantie moeilijk te zien maar als men er eenmaal 1 gezien heeft dan zul je er meer gaan waarnemen.

In de jaren ’80 en ‘90 ging het niet zo best met de boomkikker in Noord-Brabant. De Brand bij Udenhout is één van de drie historische leefgebieden van de soort en hier huisde lange tijd de grootste populatie van Noord-Brabant. Maar uit onderzoek van Natuurbalans bleek dat de kikker ook hier met problemen te kampen had (en heeft).

Kortom een gebied waar het heerlijk rustig in stilte genieten is van de pracht en praal wat de natuur ons te bieden heeft!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen