Wereldprimeur: WOII verhalen komen tot leven met nieuwste Augmented Reality technologie

Foto: Remembers

Combinatie van storytelling en de nieuwste (video)technologieën brengt herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in de belevingswereld van jongeren in de AR app Brabant Remembers

In de AR app Brabant Remembers worden persoonlijke WOII-verhalen met augmented reality verbeeld en extra invoelbaar gemaakt. Met de start van de Maand van de Vrijheid is deze app verrijkt met vijf nieuwe ervaringen, die de gebruiker door toepassing van de allernieuwste techniek mee terugnemen in de tijd. De gebruiker wordt ondergedompeld in de wereld van toen, waarin acteurs het oorlogsverhaal vertellen en naspelen. Allerlei visuele en auditieve effecten zorgen voor een ervaring met grote impact. Deze ‘tijdreis’ kun je beleven vanuit iedere locatie wereldwijd zowel in het Nederlands als in het Engels. Een wereldprimeur, die naadloos aansluit op de belevingswereld van jongeren.

Voor de verhalen in de app spelen meer dan veertig professionele acteurs verhalen uit de Tweede Wereldoorlog na. Ieder verhaal brengt de dilemma’s van toen in beeld en als gebruiker van de app kom je voor hetzelfde dilemma te staan waar de hoofdpersoon uit het verhaal ook voor stond en word je gevraagd een keuze te maken; wat zou jij doen? Zoals in Het verhaal van station medewerker Willen Jooren, die probeert onschuldige kinderen te helpen die op transport vanuit Kamp Vught worden gezet, niet zonder gevaar voor eigen leven. Of het verhaal van soldaat Joe Mann die in een heftig vuurgevecht voor het dilemma staat zijn eigen leven of dat van zijn kameraden te redden.

Belevingswereld van jongeren
Door toepassing van de allernieuwste technologieën in de vijf nieuwe WOII verhalen die zijn toegevoegd aan de AR-App, maakt de gebruiker een tijdreis. Hij wordt onderdeel van het verhaal en de setting en kan letterlijk om de acteurs heen lopen en de situatie van toen ervaren. Zo’n immersieve beleving, waarbij de grens tussen realiteit en virtualiteit bijna verdwijnt, spreekt in het bijzonder jongeren erg aan, blijkt uit onderzoek van BUAS (2019). De impact en de consequenties van de Tweede Wereldoorlog worden zo nog beter overgedragen aan jongere generaties.

Caroline Belt, Brabant Remembers: “De gebeurtenissen die zich toen hebben afgespeeld, kunnen een spiegel vormen voor de beslissingen die jongeren vandaag de dag zelf moeten maken. We willen jongere generaties meegeven dat de lessen van toen ook relevant zijn of een inspiratie kunnen zijn voor het leven vandaag”.

Maand van de Vrijheid
Veel activiteiten in het kader van herdenken en het vieren van onze vrijheid in de Maand van de Vrijheid (april) zijn opnieuw geannuleerd door corona. De relevantie van het onderwerp ‘vrijheid’ is op dit moment juist erg groot; iedereen ervaart nu meer dan ooit hoe het is om beperkt te worden in die vrijheid. Met de nieuwe belevingen in de AR app Brabant Remembers kan iedereen vanuit huis toch op een toegankelijke manier stilstaan bij de impact van de Tweede Wereldoorlog en wat vrijheid eigenlijk betekent. Tevens biedt Brabant Remembers scholen hiermee een middel om de Tweede Wereldoorlog op een vernieuwende wijze te presenteren.

Samenwerking
In de door Dutch Rose Media en 4DR Studios ontwikkelde AR app van Brabant Remembers is voor het eerst een combinatie van AR Portals, Volumetric Video Capturing en photogrammetry toegepast. De AR-App is tot stand gekomen in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon, Generaal Maczek Memorial, Stichting Bevrijding Brabantse Wal, Erfgoed Brabant en VisitBrabant. De doorontwikkeling van de AR App Brabant Remembers is mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

De gratis AR-app vind je in de Appstore en in de Playstore.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen