Een tekenbeet doet meer dan je weet!

Foto:

Het voorjaar is weer begonnen en dan ga je graag met je kind de natuur in. In Nederland en, als het nog kan dit jaar, misschien nog in het buitenland. Lekker met je blote benen struinen door het hoge gras in het park, de bossen, de duinen en de heide. Precies de plekken waar ook de teken zitten.

Teken kunnen ziekten overdragen. Zoals de ziekte van Lyme en Tekenencefalitis (TBE of FSME). Tegen TBE kun je je laten inenten, tegen Lyme helaas niet. Je kunt je wel tegen teken beschermen.

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struikgewas en bladeren. In bos, heide en ook in de tuin, in binnen- en buitenland. Teken kruipen op mensen en dieren en bijten zich vast in de huid. Vaak merk je hier niets van. Ben je ‘in het groen’ geweest? Controleer jezelf en anderen dan op tekenbeten en verwijder de teek zo snel mogelijk.

Zo voorkom je een tekenbeet
• blijf op de paden en loop niet door hoog gras of struikgewas;
• draag bedekkende kleding (lange broek, broekspijpen in de sokken, stevige schoenen);
• smeer de onbedekte huid in met een insectenwerend middel met minimaal 30% DEET;
• kampeer niet aan de bosrand en langs de omzoming van een camping.

Toch gebeten door een teek?
Verwijder de teek zo snel mogelijk. In dit filmpje en ook in deze folder zie je hoe je dit doet en wanneer je de huisarts moet inschakelen. Voor kinderen is er deze handige  folder.

Meer informatie
Informatie over de ziekte van Lyme, TBE en de app Tekenbeet vind je op www.tekenweetjes.nl

 

Reacties