Alan King, bevrijder van Den Bosch, overleden

Alan King (links) met medebevrijder Tony Pengelly tijdens de herdenking in 2019.
Alan King (links) met medebevrijder Tony Pengelly tijdens de herdenking in 2019.
Foto: Lisette Broess-Croonen

Alan King, een van de bevrijders van Den Bosch in de Tweede Wereldoorlog, is donderdag in Engeland op 97-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn dochter Joyce bekend.

King was meerdere keren te gast bij de herdenkingen van de bevrijding van de stad, maar niet vanaf het begin. Hij zat namelijk niet bij de Welsh Division, de groep die officieel de stad heeft bevrijd, maar bij een Britse tankbrigade die ook hielp bij de bevrijding. Die groep werd pas later erkend als medebevrijders van de stad. Met enkele Bossche inwoners heeft King na de oorlog contact gehouden, waaronder met Toos. Zij was een klein meisje die met haar ouders en zusje over straat liep om te schuilen. Toen de tanks eraan kwamen, viel haar moeder. King zag het en liet de tanks net op tijd stoppen. Deze actie is ook op beeld vastgelegd en een van de meest iconische foto’s van de bevrijding van Den Bosch.

Erkenning

Voordat hij Den Bosch bereikte, had de veteraan al een hoop meegemaakt. Hij zat bij de First Wave, de eerste groep soldaten die de stranden van D-Day bereikte. Veel van zijn vrienden overleden die dag. Hij maakte daarna onder andere de slagen bij Cambes en Lisieux mee. Alles wat hij heeft meegemaakt, tekende de man wel. De laatste keer dat hij in Den Bosch was, vertelde zijn dochter Joyce dat alle vaders die van de oorlog terugkwamen, getraumatiseerd waren. “Pas na veertig jaar begon hij over die tijd te vertellen. De erkenning die hij in Den Bosch kreeg, deed hem goed.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen