Theater aan de Parade zet klimaat op de agenda

Foto: Jean van Lingen

Tijdens de Klimaatweek in 2021 lanceerde Theater aan de Parade Klimaatmakers: een unieke, genre-overstijgende serie met voorstellingen over het klimaat. Het theater blijft zich verhouden tot de duurzaamheidsagenda en komt dit najaar met een reeks nieuwe voorstellingen, want de zorgen over klimaat zijn actueler dan ooit.

Zo ziet de bezoeker in Power van LIKEMINDS een theatrale monoloog van een 19-jarig meisje dat de klimaatverandering koste wat kost wil aanpakken. Laat PUINBAL in Sounds Like Juggling de bezoekers voelen hoe krankzinnig we omgaan met onze planeet door een unieke mix van muziek en jongleren. En maken de mannen van PIEPSCHUIM een cabaretvoorstelling over ons klimaat: Buiten de Lijntjes. De nieuwe klimaatvoorstellingen zijn vanaf 6 oktober a.s. te zien in het Werkwarenhuis in ’s-Hertogenbosch en PERRON-3 in Rosmalen. Kaarten zijn te koop op de website van Theater aan de Parade.

Verschillende perspectieven op de klimaatcrisis
“Met deze nieuwe voorstellingen belichten we verschillende perspectieven op de klimaatcrisis”, aldus Ursel Braaksma, Programmamaker bij Theater aan de Parade. “Het zijn voorstellingen die je aan het denken zetten en je met nieuwe en verrassende inzichten de zaal laat verlaten.”

Power – Likeminds
Voor jongeren is de klimaatcrisis geen abstract thema, sterker nog: voor hen is het een persoonlijke crisis. Een crisis die hun toekomst op het spel zet. Dat gegeven steekt schrijver en regisseur Joeri Heegstra – die bekend staat om zijn maatschappelijk geëngageerde voorstellingen die de grens tussen theater en activisme onderzoekt – in Power niet onder stoelen of banken. In de monoloog, door de pas 19-jarige klimaatactiviste en medeoprichter van Youth for Climate Inez Nuijten, laat ze de bittere realiteit van alledag zien. Hierin neemt ze haar omgeving, de overheid, de grote oliemaatschappijen, haar eigen generatie én zichzelf de maat. Power is donderdag 6 oktober om 20:30 uur te zien in het Werkwarenhuis in ’s-Hertogenbosch.

Buiten de Lijntjes – Piepschuim
Naast Power, voegt Theater aan de Parade ook voorstellingen aan het aanbod toe die de zware boodschap rondom de klimaatcrisis enigszins verlichten. Buiten de Lijntjes van Piepschuim is daar een van. Deze muzikale voorstelling bevat een kolkende mix van keiharde feiten, troostende liedjes en een sprankeltje hoop (als het meezit). Het stuk is gemaakt samen met journalisten, dwarsdenkers, activisten en klimaatwetenschappers, waaronder Heleen de Coninck (hoofdauteur van IPCC-rapport) en meteorologe Margot Ribberink. Dit alles onder leiding van regisseur Vincent van den Elshout. Buiten de Lijntjes is dinsdag 8 november om 20:30 uur te zien in PERRON-3.

Sounds Like Juggling – Puinbal
De makers van Puinbal onderzoeken een compleet nieuw genre in deze show: de versmelting van muziek en jongleren. Ze werken met zelfgebouwde instrumenten: alles is 100% duurzaam, biologisch, afbreekbaar, hergebruikt of gemaakt van schroot. Puinballen, dus. Het is een bizarre mix van objectmanipulatie, muziek, installaties en fysiek theater over misschien wel de grootste vraag van deze tijd: wat doen we onze planeet aan? Sounds Like Juggling is dinsdag 15 november om 20:30 uur te zien in PERRON-3 in Rosmalen.

“Power”, “Buiten de Lijntjes” en “Sounds Like Juggling” zijn vanaf 6 oktober a.s. te zien in het Werkwarenhuis in ’s-Hertogenbosch en in PERRON-3 in Rosmalen. Tickets vanaf € 12,50. Ga voor meer info en kaarten bestellen naar theateraandeparade.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen