Vluchtelingen in Uden en ’s-Hertogenbosch 1914-1918

Foto: Knillispoort

Oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne worden nu overal opgevangen. Meer dan een eeuw geleden waren dat Belgische en Oostenrijkse vluchtelingen. Oud-burgemeester van Uden Henk Hellegers, kenner van Vluchtoord Uden en auteur van het boek Van heidegrond tot Vluchtoord Uden, en de Bossche historicus Tom Sas die een belangrijk aandeel had in het boek ’s-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog komen zaterdag  8 april in de Knillispoort vertellen over de vluchtelingenproblematiek tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Zij vertellen hoe hier in Brabant handen en voeten aan werd gegeven. Het programma begint om 14.00 uur. Na een korte inleiding over de opvang van vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nederland door Tom Sas, verhaalt Henk Hellegers over de bijzondere positie in Vluchtoord Uden. Na de pauze zal Tom Sas u meenemen naar ’s-Hertogenbosch waarbij er naast aandacht voor de Belgische vluchtelingen ook ingegaan zal worden op de komst van Oostenrijkse vluchtelingen vanaf 1917. Het programma eindigt omstreeks 16.00u.

Belgische vluchtelingen naar Nederland
Na de val van Antwerpen vluchtten in oktober 1914 ruim één miljoen Belgen uit hun belegerde vaderland naar het neutrale Nederland. Het zorgde in die eerste dagen voor onthutsende taferelen. Na een eerste opvang in gemeenten langs de Belgische grens werden vluchtelingen over Nederland verspreid. Na de eerste hectische maanden keerde het overgrote deel terug naar huis. Onder leiding van  regeringscommissaris Ruys de Beerenbrouck werd besloten tot het oprichten van vluchtoorden voor hen die in Nederland bleven.

Vluchtoord Uden
Op initiatief van burgemeester Thijssen besloot Uden zich aan te melden als locatie voor de bouw van een Vluchtoord, waarin 10.000 Belgen opgevangen konden worden. Bijna het dubbele van het aantal inwoners (6000) dat het dorp toen kende. De besluitvorming ging niet zonder slag of stoot. Medio februari 1915 arriveerden de eerste vluchtelingen in het Vluchtoord Uden. De overeenkomsten met de huidige vluchtelingenproblematiek in ons land zijn treffend. In de lezing wordt ingegaan op de motieven voor de oprichting van het vluchtoord en de daarbij horende sentimenten in de Udense samenleving. Aan de orde komt ook de betekenis van dit vluchtoord voor de Udenaren en voor de regio en hoe ermee werd omgegaan. Hellegers schetst het verloop van de vluchtelingen gedurende de oorlogsjaren.

Vluchtelingen in ´s-Hertogenbosch
Ook de Bossche samenleving kon de Belgische vluchtelingenproblematiek niet ontgaan. In het najaar van 1914 huisvestte de stad naast de nodige militairen ook Belgische vluchtelingen die op verschillende plaatsen een tijdelijk onderkomen kregen. In de loop van de oorlog ging onder meer het Rooms-Katholiek Huisvesting Comité zich, naast Belgische vluchtelingen, ook bezig houden met de zorg voor onder meer Oostenrijkse vluchtelingen. Na een bestuurscrisis zetelde vanaf 1917 het hoofdkwartier van deze organisatie in ´s-Hertogenbosch waarvan uit zogeheten kindertransporten werden georganiseerd.

Over de inleiders
Henk Hellegers is al veertig jaar lid van en actief voor verschillende heemkundekringen en vanaf 2009 voorzitter van Brabants Heem, de koepelorganisatie van 124 heemkundekringen in Noord-Brabant. Met regelmaat publiceert hij over lokale onderwerpen. Historicus Tom Sas werkt als docent geschiedenis op ds. Pierson college in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast werkt hij aan zijn specialisatie Nederland en de Eerste Wereldoorlog. In voorbereiding is nu een boek over een Friese militair, Jelte Kornelis.

De lezing vindt plaats in de Knillispoort op zaterdagmiddag 8 april a.s. In verband met de organisatie vragen wij u zich vooraf aan te melden via  [email protected]. Meer informatie: [email protected];  06-10481942. De entreeprijs is vijf euro. Dat is inclusief koffie/thee en een plak cake. Donateurs van de Knillispoort hebben gratis toegang.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen