Onthutsing over mogelijke sluiting Lucaskerk

Foto: Henk Cruts

Sprakeloos en onthutst zijn de parochianen van de Lucaskerk in Den Bosch-Zuid over de beslissing van het parochiebestuur van de Mariaparochie om de kerk te sluiten. Het bestuur vindt dat de parochianen moeten verhuizen naar de monumentale Cathrien die op het moment niet voor zondagse Eucharistievieringen wordt gebruikt.

Elke zondag bezoeken ruim 100 gelovigen de viering in de Lucaskerk. Daarmee is het de best bezochte kerk binnen de Mariaparochie die acht kerkgebouwen telt. De gemeenschap is hecht en vooral jong. Er komen veel jonge gezinnen en kinderen naar de kerk. Regelmatig sluiten nieuwe gezinnen zich aan bij de kerk, soms ook uit het buitenland: Afrika, Ierland, VS en India. Bij de recente viering van het Vormsel voor de hele parochie kwamen de meeste vormelingen uit de Lucaskerk. Er werd zelfs een heel gezin gevormd en de gezinsleden deden tegelijkertijd hun Eerste Communie.

Angela Snoeren is met haar hele gezin met man,  kinderen en tieners een trouwe bezoeker van de Lucaskerk. Haar jongste zoontje deed vorige jaar de Eerste Communie en is een toegewijde misdienaar. “Ik begrijp het niet,” reageert ze. “Je kunt je niet voorstellen dat een heel bloeiende parochie waar zoveel kinderen, jongeren, tieners, volwassenen en ouderen wekelijks bij elkaar komen op deze manier uit elkaar dreigt te vallen. We hebben vooral veel vragen waar we helaas geen antwoord op krijgen: geef ons de achtergronden, laat ons de cijfers zien, laat ons de plannen zien, hoe bent u tot die beslissing gekomen? Maar dat alles wil het bestuur helaas niet delen met ons. Eind vorig jaar is nog gezegd dat de Lucas gewoon open blijft. Dat men nu dan toch tot een andere beslissing komt is onbegrijpelijk.”

Henk Cruts komt met zijn vrouw en inmiddels volwassen zonen wekelijks in de Lucas. “We zijn hier terecht gekomen in de tijd dat mijn zoons hun Vormsel deden. Dat is zo’n 15 jaar geleden. Zij zijn hier opgegroeid vanaf hun tienertijd. Die verhuizing naar de Cathrien is geen oplossing. Niet omdat we niet willen, maar omdat het niet kán”, zo legt hij uit. “Allereerst is er het parkeerprobleem. Er zijn heel veel mensen die heel bewust voor deze gemeenschap kiezen en dus van verder komen. Veel mensen komen met auto’s van buiten Den Bosch. Bij de Cathrien kun je bijna niet parkeren en het parochiebestuur erkent daar geen oplossing voor te hebben. Daarnaast moeten er veel verschillende kerkgenootschappen op de zondag van de kerk gebruik maken. Je hebt het over de Armeense gemeenschap, de Grieks-katholieken, de Serviërs, de Polen, die daar ook vieren. En dan moet je bijna met elkaar gaan onderhandelen, wanneer wij dan alsjeblieft op een zondag een viering mogen doen.”

Henk Cruts verwacht dat mensen inderdaad naar andere parochies zullen uitwijken, buiten de stad en zelfs buiten het bisdom.  De Mariaparochie zou daarmee een bloeiende gemeenschap verliezen. Hij vermoedt dat het parochiebestuur financiële problemen wil afwentelen op de Lucaskerk: “Ik heb berekend dat er een jaarlijks tekort is van € 350.000 en dat het bestuur de Lucaskerk wil verkopen om de dure Cathrien in stand te houden. Ik heb het bestuur gevraagd om nu eindelijk de dialoog aan te gaan, om de juiste procedures te volgen en om naar de mensen te kijken en niet naar de stenen. Ik ben ervan overtuigd dat we met een goed gesprek, in onderling vertrouwen tot een oplossing voor de lange termijn kunnen komen waar iedereen zich gelukkig mee zal voelen.”

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Cookieinstellingen