56ste International Vocal Competition ’s-Hertogenbosch (IVC) LiedDuo van start

Foto: Henk van Esch/IVC

De 56ste IVC LiedDuo ’s-Hertogenbosch gaat op 10 oktober van start. Veertien LiedDuo’s, jonge top zangers en pianisten, komen vanuit heel de wereld naar ’s-Hertogenbosch. Al bijna 70 jaar is de IVC als enige internationale zangwedstrijd in Nederland voor vele zangers een springplank naar de grote podia in de wereld en de start van een succesvolle carrière.

Prijswinnaars zijn onder meer Elly Ameling, Thomas Hampson, Nelly Miricioiu, Marco Bakker, Dame Sarah Connolly, Jard van Nes, Pretty Yende, Lenneke Ruiten en vele anderen. Het beroemde concours vindt plaats van 10 t/m 14 oktober in de Statenzaal van Het Noordbrabants Museum en wordt afgesloten met de finale op 15 oktober in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. Tijdens deze week staat het Lied centraal en gaat het nieuwe IVC-prijslied Veronese’s groen van componist Bart Visman en tekstdichter Marc Pantus in wereldpremière.

 Uit ruim 90 LiedDuo’s zijn veertien duo’s, zanger en pianist, geselecteerd en zij strijden tijdens de halve finales op 11 en 12 oktober om een van de vier plaatsen in de finale. Zij worden beoordeeld door een internationale jury bestaande uit wereldberoemde zangers en musici die tevens tijdens het concours optreden tijdens recitals en masterclasses. Componiste en jurylid Errollyn Wallen opent het concours met een optreden op 10 oktober en geeft een masterclass op 13 oktober. Verder een unieke uitvoering van Schuberts Winterreise door de bariton (tevens juryvoorzitter) Bo Skovhus met pianist en jurylid Stefan Vladar aan de vleugel op 14 oktober. En er zijn masterclasses van juryleden Sophie Koch (mezzosopraan en IVC-winnares) en de Georgische pianiste Nino Gvetadze op 14 oktober. Twee recente winnaarsduo’s mezzosopraan Esther Valentin & pianiste Anastasia Grishutina en sopraan Sophia Burgos & pianist Daniel Gerzenberg komen terug naar ’s-Hertogenbosch en zijn op 13 oktober te horen tijdens een liedrecital. Daniel Gerzenberg, eveneens dichter, geeft een muzikale lezing over de waarde van poëzie voor het Lied op zondag om 14.00 uur in de Verkadefabriek, waarna de finale volgt.

Er zijn voor de deelnemers aan het concours niet alleen mooie geldprijzen te winnen, maar ook optredens tijdens concerten. Dit jaar wordt voor het eerst een prijs voor de beste uitvoering van werk van vrouwelijke componisten uitgeloofd.

Zowel de halve finales op woensdag 11 oktober en 12 oktober, vanaf 19.00 uur en de finale op 15 oktober vanaf 16.00 uur, zijn live online te volgen via het YouTube kanaal ‘VocalCompetition’.

De online kaartverkoop loopt via de website van de Verkadefabriek: www.verkadefabriek.nl. De entreeprijzen variëren van € 5 tot € 35. Wilt u niets missen van deze week? Dan bestaat ook de mogelijkheid van een passe-partout met inclusief een aantrekkelijke promotiekorting t.w.v. € 210. Voor meer informatie en het volledige programma: www.ivc.nu

Cookieinstellingen