Huisartsenposten Noord-Brabant slecht bereikbaar

Foto: Pixabay

Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Noord-Brabant gemiddeld 15 minuten wachten tot de dienstdoende huisartsenpost de telefoon opneemt. Alleen in de provincie Flevoland duurt het gemiddeld langer tot je iemand aan de lijn krijgt. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Interswitch.

In het onderzoek zijn alle Nederlandse huisartsenposten op drie verschillende zaterdagavonden gebeld. Aan de hand van deze uitkomsten is vervolgens van alle huisartsenposten de gemiddelde wachttijd berekend. Met een gemiddelde van 15 minuten ligt Noord-Brabant acht minuten boven het Nederlands gemiddelde van zeven minuten.

Met name bij Huisartsenpost Midden-Brabant (17 minuten), Huisartsenpost Oost-Brabant Helmond/Geldrop/Eindhoven (34 minuten) en Huisartsenpost Oost-Brabant Hedel/Uden/Den Bosch (38 minuten) is de gemiddelde wachttijd erg hoog. Daarmee is huisartsenpost Oost-Brabant de huisartsenpost waar je gemiddeld het langst in de wachtrij staat.

Provinciale verschillen
Op provinciaal niveau scoort Flevoland het slechtst met een gemiddelde wachttijd van 16 minuten. Ook in de provincies Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde wachttijd boven het Nederlandse gemiddelde van zeven minuten. Daarentegen bedraagt de gemiddelde wachttijd in Groningen en Utrecht vier minuten en is de wachttijd in Zeeland gemiddeld het kortst met slechts drie minuten.

Overige bevindingen
Een ander opvallend verschil tussen huisartsenposten is de informatievoorziening over de wachttijd. Zo krijg je bij sommige huisartsenposten te horen hoeveel bellers er nog voor je in de wachtrij staan, terwijl je bij andere huisartsenposten soms lang in de wacht staat zonder te weten hoe lang dit nog kan duren.

Ook valt op dat veel huisartsenposten aan de hand van een welkomstboodschap proberen barrières te creëren. Bijvoorbeeld door te zeggen dat zij voor zowel het gesprek als een eventueel bezoek kosten in rekening zullen brengen en te vragen vooraf je BSN-nummer in te voeren.

De volledige onderzoeksresultaten staan op: https://www.interswitch.nl/onderzoek-bereikbaarheid-huisartsenposten-2023/

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen