Wegens grote belangstelling extra voorstellingen Crossing Time

Foto: Crossing Time

Vanaf 17 november presenteert Brabant Herinnert op acht avonden de voorstelling Crossing Time in Nationaal Monument Kamp Vught. Vanwege de grote belangstelling zijn er op elke speelavond extra voorstellingen toegevoegd. 

Crossing Time is één van een serie projecten van Brabant Herinnert in opmars naar het Brabantbrede culturele programma ‘Brabant Brug naar Vrijheid’ in 2024-2025. In dat jaar viert en herdenkt Nederland dat zij 80 jaar geleden bevrijd werd.

De avondvoorstelling is een 360-graden-beleving op het voormalig kampterrein, waarbij de bezoeker door intense beelden, licht en geluid omringd wordt door silhouetten van een stoet mensen. Het meeslepende schouwspel van Beeldjutters en Theatermachine nodigt uit tot nadenken en het trekken van parallellen tussen heden en verleden. De kunstenaars willen bezoekers ervan bewust te maken dat de thema’s die hier 80 jaar geleden speelden bij gevangenen, bewakers en omwonenden, nog steeds actueel zijn. De voorstellingen werden in 2020 voortijdig geannuleerd wegens corona. ‘Het is hypnotiserend én verontrustend’, zei een bezoeker toen.

‘Wij zijn zij’
Voorafgaand aan de wandeling langs de wachttorens en het prikkeldraad van toen verzamelen bezoekers zich in de ontvangstruimte voor de korte proloog ‘Wij zijn zij’ door acteur Gerrit Dragt. NM Kamp Vught (Lunettenlaan 600) is geopend vanaf 18.30 uur. Het museum is verder gesloten, behalve de tijdelijke expositie ‘Oekraïne: het pad naar vrijheid en het museumcafé.

Het project is mogelijk dankzij bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, het Mondriaan Fonds en het Cultuurfonds.

NRC schreef eerder: ‘Een half uur duurde deze indrukwekkende choreografie, waar de echte schaduwen van de bezoekers in het kamp gaandeweg samenvielen met de projecties, zodat je als bezoeker werd opgenomen in deze massa van geestverschijningen, die uiteindelijk in abstracte patronen uiteenviel. Zoals ook de oorlog mensen abstraheerde om ze te kunnen vernietigen.’

Video met kunstenaars Isabel Nielen (Theatermachine) Julian van Buul en Vincent Vriens (Beeldjutters): https://youtu.be/eee2LKROxns?si=wIN2zdwT53JxNsxf

 Voor meer informatie en tickets ga naar Crossing Time | Brabant Herinnert

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600
5263 NT Vught
073 6566764
www.nmkampvught.nl

Data
Vrijdag 17 november 19.00 uur, 19.30, 20.00 en 20.30 uur; idem zaterdag 18 november, donderdag 23 november, vrijdag 24 november, zaterdag 25 november, donderdag 30 november, vrijdag 1 december, zaterdag 2 december 2023.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen