Eerste dansschool voor dove en slechthorende mensen start in ’s-Hertogenbosch

Foto: 20Hertz

Dansgezelschap 20Hertz start in 2024 met de eerste dansschool in Nederland voor dove en slechthorende mensen: de 20Hertz Academy. Vanaf januari vinden er tweewekelijkse lessen plaats die te volgen zijn in zowel ’s-Hertogenbosch bij hiphopdansschool Cypher HQ, als in Amsterdam bij dovenclubhuis SWDA. De lessen worden aangeboden in gesproken taal en in Nederlandse Gebarentaal.

Dat er behoefte aan deze lessen is, wordt duidelijk als je weet dat er in Nederland 1,5 miljoen mensen zijn voor wie horen niet vanzelfsprekend is. Sharon Wesseling, artistiek leider en choreograaf van 20Hertz, is van kinds af aan medisch slechthorend en weet als geen ander welke obstakels de horende wereld met zich meebrengt voor mensen met gehoorverlies. Sharon: “Ik heb het geluk gehad om te kunnen studeren aan de dansacademie, maar dove vrienden werden bij de voordeur al geweigerd bij dans- en theateropleidingen. Hierdoor staan mensen met gehoorvlies bij voorbaat al 1-0 achter. Met de 20Hertz Academy willen we hier verandering in brengen en een bijdrage leveren aan de toegankelijkheid van de culturele sector.”

De lessen worden door Wesseling gegeven, zijn te volgen vanaf 6 jaar en kennen geen maximumleeftijd. De groepen worden op dit moment gevormd op basis van leeftijd, waarbij er veel aandacht wordt besteed aan het persoonlijke niveau. In de toekomst hoopt 20Hertz met hun Academy te kunnen groeien, zodat ze per leeftijdscategorie ook verschillende dansniveaus kunnen aanbieden. Als je de ambitie hebt om van dans je beroep te maken, zijn daar zeker al mogelijkheden voor binnen hun dansgezelschap.

20Hertz is een dansgezelschap opgericht in Maastricht in 2022. De naam is geïnspireerd op de minimale geluidsfrequentie die mensen kunnen horen. Het team en de dansers van 20Hertz zijn doof, slechthorend en horend. Hun missie is om dans toegankelijk te maken voor iedereen. Het dansgezelschap produceerde en toerde in deze korte tijd met drie professionele dansproducties. Tevens verschenen ze samen met zangeres Sigourney K in een T-Mobile commercial, welke inmiddels 10 miljoen keer bekeken is op social media.

Ben jij doof of slechthorend en wil je ook komen dansen? Schrijf je dan snel in via www.20hertz.nl/academy

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen