Den Bosch meest kunstzinnige gemeente van Noord-Brabant

Foto: Kees Vos Fotografie

Geen enkele Brabantse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Den Bosch. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 32 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam.

In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

Na Den Bosch komen met name uit Vught en Geldrop-Mierlo veel kunstenaars. Van iedere 10.000 geboren Vughtenaren kwamen er 28 creatievelingen ter wereld en onder inwoners van Geldrop Mierlo waren dat er 27. Uit Rucphen en Woensdrecht zijn relatief gezien de minste kunstenaars afkomstig.

Brabant telt relatief veel beeldhouwers
Noord-Brabant brengt opvallend veel beeldhouwers voort: 14,6% van alle kunstenaars kiest hier namelijk voor deze kunstdiscipline. Dit percentage ligt hoger dan in veel andere Nederlandse provincies: gemiddeld is 11,6% van alle kunstenaars beeldhouwer. Naast beeldhouwen zijn in Brabant met name schilderen (27,7%) en tekenen en illustreren (14,6%) populair.

Vrouwen nemen de overhand in de kunst
Hoewel de kunstwereld eeuwenlang gedomineerd werd door mannen, is de rol van vrouwen steeds sterker aanwezig. Met name in de 20e eeuw werd de invloed van vrouwen in de kunst steeds groter. Sinds de jaren ‘90 zijn er zelfs meer vrouwen (59%) dan mannen actief in het vak.

Benieuwd hoe kunstzinnig jouw gemeente is? Dit kun je vinden op: https://www.laudius.nl/kunstenaars

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen