Al meer dan 9.000 Herenboeren eten in Nederland van hun eigen boerderij: onbespoten groente en fruit, eieren en – voor wie wil – af en toe vlees. Nadat een groep initiatiefnemers in Boxtel 10 jaar geleden begon met het opzetten van een eerste coöperatieve boerderij, zijn er in heel het land inmiddels nóg 20 Herenboerderijen opgericht.
Om dat te vieren opent Herenboeren Wilhelminapark haar deuren voor alle inwoners uit de regio Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel, tijdens een feestelijke Open Dag op zondag 2 juni.
De Open Dag vindt plaats van 11.00 tot 16.00 uur op de boerderij op het landgoed Wilhelminapark, gelegen tussen Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel. Enthousiaste en betrokken Herenboeren laten je tijdens een rondleiding zien wat er verbouwd wordt op de Herenboerderij en hoe de boeren te werk gaan zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook ontdek je hoe de biodiversiteit en het bodemleven bevorderd worden en kun je de dieren, die lekker op het land lopen, van dichtbij bekijken. Ook voor kinderen zijn er leuke kinderactiviteiten. Je kunt je gratis aanmelden via
Productie van ons voedsel in eigen hand
Herenboeren Wilhelminapark is een professioneel gemengd boerenbedrijf van 20 hectare dat meer dan 200 huishoudens van groente, fruit, eieren en – voor wie wil – vlees voorziet. Deze huishoudens uit Boxtel, Vught, Sint-Michielsgestel en omgeving zijn samen mede-eigenaar van de boerderij in de vorm van een coöperatie. Twee professionele boeren, Geert en Wiebe, werken in loondienst voor de coöperatie. Er is bij Herenboeren Wilhelminapark nog plaats voor nieuwe leden.
Naast de 21 bestaande Herenboerderijen, verspreid over het hele land, zijn nog eens 35 initiatiefgroepen van burgers bezig hun eigen lokale Herenboerderij op te richten. Met haar snel groeiende landelijke netwerk van boerderijen toont Herenboeren aan dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Herenboeren ziet grote kansen voor deze coöperatieve boerderijen waarbij de leden (burgers) zowel eigenaar, ondernemer, producent én consument zijn. Het doel is minstens 75 Herenboerderijen in 2030!
Samen de voedseltransitie versnellen
Daarnaast zet Stichting Herenboeren Nederland zich op breed maatschappelijk vlak in voor de landbouw- en voedseltransitie. Want de opgave waarvoor we in Nederland staan is groot. Herenboeren Nederland bouwt actief mee aan een ecosysteem van partnerorganisaties om de duurzame transitie van de Nederlandse voedselketen te versnellen. Samen met haar partnerinitiatieven initieert en verricht Herenboeren Nederland onderzoek, leidt boeren op en doet wijzigingsvoorstellen voor wet- en regelgeving.
Geert van der Veer, de Boxtelse initiatiefnemer en bestuurder-directeur van Herenboeren Nederland: “Herenboeren wil alle burgers in Nederland in staat stellen zich te verbinden met zijn of haar voedsel en mee helpen landbouwgrond gezond te maken, biodiversiteit te herstellen en natuur te behouden voor de generaties na ons.”
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan