Dementie treft ouderen met een migratie-achtergrond vaker, maar tijdige diagnose en ondersteuning blijven vaak een uitdaging. De oudere migrant heeft namelijk meer moeite om de weg te vinden in het Nederlandse zorgsysteem, waardoor een diagnose dementie vaak te laat gesteld wordt.
Hierdoor ontstaat een tekort aan zorg en raakt familie langdurig overbelast. Het Geheugencentrum (Expertisecentrum cognitie) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), heeft om die reden een poliklinisch 'cultuursensitief zorgpad' gelanceerd om een passend diagnostisch traject te bieden aan deze doelgroep.
Het is inmiddels bewezen dat oudere migranten slechtere gezondheidsuitkomsten hebben vergeleken met Nederlanders die in Nederland zijn geboren. Zij ervaren veelal obstakels als het gaat om de toegankelijkheid van de zorg. Er is vaak sprake van een taalbarrière, verminderde gezondheidsvaardigheden en overbelaste mantelzorgers-familie. Vanuit het idee dat iedereen gelijke toegang tot de zorg moet hebben en iedereen passende zorg geboden moet worden, hebben de zorgprofessionals van het Geheugencentrum een zorgpad ontwikkeld dat specifiek is afgestemd op de culturele achtergrond van de patiënt.
Het zorgpad neemt ongeveer 2,5 uur in beslag. Het omvat een reeks testen en onderzoeken die zijn afgestemd op de achtergrond en het opleidingsniveau van de patiënt. Tijdens het hele proces is een tolk aanwezig om de communicatie te vergemakkelijken. Patiënten worden gezien door een multidisciplinair team, bestaande uit een arts-assistent geriatrie, verpleegkundige, psycholoog en een klinisch geriater. Het streven is om gezamenlijk dezelfde dag de diagnose en het behandelplan te bespreken. Voor patiënten van Turkse of Arabische afkomst worden informatiematerialen verstrekt in de eigen talen.
De kern is het bieden van tijdige diagnostiek en ondersteuning aan patiënten met problemen zoals geheugenverlies, taalproblemen en moeite met planning. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is één van de weinige ziekenhuizen dat dit zorgpad nu aanbiedt. Sinds de lancering eind 2023 hebben meer dan dertig patiënten met diverse culturele achtergronden, waaronder Marokkaans, Turks, Albanees, Armeens en Oekraïens, dit zorgtraject doorlopen. De meesten hadden een Marokkaanse of Turkse achtergrond.
Patiënten en zorgverleners ervaren het zorgpad als overwegend positief. Op basis van de patiëntervaringen wordt het zorgpad steeds passender gemaakt.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan