Opening eerste bewoonde Wikihouse van Nederland!

Foto: Minitopia

Donderdag 28 maart van 15:00 – 17:00 uur openen we de deuren van het eerst bewoonde Wikihouse van Nederland! Deze woning is onderdeel van Minitopia, een experimenteergebied voor andere woonvormen in Den Bosch. De woningmarkt is krap en dat vraagt om nieuwe innovatieve oplossingen. Het Wikihouse is daar een goed voorbeeld van.

Wat is een Wikihouse en hoe is het gebouwd?

De toekomst van de woningbouw wordt door nieuwe open digitale productietechnieken steeds goedkoper en steeds beter aanpasbaar naar individuele woonwensen. Mensen kunnen het heft weer meer in eigen hand nemen. Het Wikihouse is een online bouwsysteem dat bedoeld is voor iedereen, professional en non-professional. Een bouwsysteem dat op een open web platform over de hele wereld steeds verder doorontwikkeld wordt en voor iedereen beschikbaar is. Bouw zelf en zoek iets uit de alsmaar groeiende bibliotheek, een kwestie van downloaden, uitfrezen en in elkaar zetten, mogelijk zonder aannemer. Gemeente ’s-Hertogenbosch profileert zich als datastad en dit is een mooi voorbeeld. Daarnaast wordt innovatie gestimuleerd.

Samenwerking

In ’s-Hertogenbosch is in opdracht van Patricia Sips door Rezone een Wikihouse ontwikkeld. Rezone ontwikkelt projecten op het snijvlak van architectuur en kunst en is onder andere initiatiefnemer van Minitopia. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met woningcorporatie Zayaz en toekomstige huurster Patricia Sips. Deze digitaal geproduceerde woning is een uniek project, ook omdat de woning door Patricia zelf is gebouwd en mede ontworpen.

Woningcorporatie Zayaz stelde vijf huurders in staat hun eigen woning te bouwen op Minitopia. De deelnemers kregen een bewonersbudget en konden kiezen voor een geheel eigen ontwerp of een zelfbouwpakket zoals het Wikihouse. Met het budget bouwt de huurder zelf de woning. De hoogte van de huurprijs is afhankelijk van hoeveel er van het bewonersbudget is gebruikt. Huurster Patricia bouwde voor een kleine 38.000€ grotendeels haar eigen woning!

Uitnodiging voor de opening van het Wikihouse: donderdag 28 maart 2019

Rezone, woningcorporatie Zayaz, de toekomstige bewoonster en bouwster Patricia en gemeente ’s-Hertogenbosch nodigen u graag uit op donderdag 28 maart om 15.00 op Minitopia om de opening van het Wikihouse bij te wonen! Met o.a. inhoudelijke talks van het Woningbouw Atelier, Rezone en Zayaz ism bewoonster Patricia Sips, een meet & greet Wikihouse en afsluitende borrel.

 

Cookieinstellingen