Drugs, wat doet dat nou met jou?

Foto: Pixabay

Gemeente ‘s-Hertogenbosch slaat de handen ineen om het steeds normaler worden van drugsgebruik tegen te gaan. Dat doen ze samen met 37 gemeenten in Noord-Brabant  enwerken daarin ook samen met partijen die kennis hebben van drugs in preventie, gezondheid, veiligheid en handhaving. Het project  heet ‘Drugs, wat doet het met jou?’. ’s-Hertogenbosch sluit aan bij dit project.

Drugs en gezondheid
Gezondheid is een groot goed. Vragen we aan mensen wat zij belangrijk vinden in hun leven? Dan is gezondheid én de gezondheid van naasten één van de eerste dingen die zij noemen. Gezond zijn en gezond blijven heeft alles te maken met een gezonde leefstijl. En daar hoort drugsgebruik niet bij.

Wethouder Ufuk Kâhya (Positieve gezondheid): “Wij proberen onze inwoners te helpen er een gezonde manier van leven op na te houden. Want gezonde inwoners hebben meer veerkracht en kansen om mee te doen. En dat zorgt voor meer energie en beweging in ‘s-Hertogenbosch. Daarom vinden we het belangrijk inwoners bewust te maken dat drugsgebruik niet hoort bij een gezonde leefstijl“.

We zetten er dan ook op in om het besef van risico’s van drugsgebruik bij jong en oud(er) te vergroten. Dat doen we op verschillende manieren en met andere partijen. O.a. Novadic Kentron, GGD, Bureau Halt en het jongerenwerk PowerUp073. Verder zorgen we voor trainingen van professionals en ervaringsdeskundigen. Zodat zij drugsgebruik vroeg kunnen zien en passend reageren.

Evenementen
Bij grote dance-evenementen vindt ook vaak drugsgebruik plaats. Wij hebben hiervoor al veel maatregelen, lokaal en regionaal. Die zijn gericht op voorlichting en bewustwording van de bezoekers. De maatregelen zijn ook onderdeel door de voorwaarden waar een organisator mee te maken heeft. Denk dan aan de vergunningen die aangevraagd moeten worden, en de wijze waarop we handhaven.

Burgemeester Jack Mikkers: “We zien dat ook in ’s-Hertogenbosch drugsgebruik voorkomt. Dat brengt allerlei risico’s met zich mee. Daarom willen we ook hier het steeds normaler worden van drugsgebruik tegen gaan. Ook dat doen we samen met andere partijen. We verwachten van organisatoren van evenementen daar een actieve rol in te pakken. Naast wat ze nu al doen aan maatregelen, want soms kan dat best wat beter.”

Project tegengaan dat gebruik drugs normaal is
Drugsgebruik brengt heel veel risico’s en problemen met zich mee. Niet alleen professionals zien dat de norm voor drugsgebruik aan het verschuiven is. Steeds meer mensen spreken openlijk over hun drugsgebruik en een steeds bredere groep mensen vindt drugsgebruik ‘normaal’. Het doel van de regionale aanpak is deze ‘normalisering’ te doorbreken en om te buigen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen