Is de flinke stijging van de WOZ waarde in Den Bosch terecht?

Foto: NextMove Makeaars

De huizenmarkt in Nederland is al enkele jaren gespannen. Sinds 2014 zien we een stijging van de huizenprijzen en dit dreunt door in de gemiddelde WOZ waarde van huizen. Frank Reede, Next Move Makelaars in ‘s-Hertogenbosch, stelt dat de stijging van de WOZ waarde weleens nadelige gevolgen kan hebben voor veel huizenbezitters.

“In Nederland is de WOZ-waarde gemiddeld met 7,8% gestegen en in Den Bosch ligt dit percentage zelfs op 8,6%.

In het algemeen geldt de regel: hoe hoger de WOZ waarde, hoe hoger de onroerendezaakbelasting (OZB) die betaalt moet worden. Deze verhoging is gemiddeld in 20% van de gevallen niet terecht en daardoor kan het zo zijn dat je als eigenaar van een woning of bedrijfspand te veel belasting moet betalen”.

Controleren juistheid WOZ waarde loont
Jaarlijks stelt de gemeente de waarde van huizen vast op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en het bouwjaar, de oppervlakte en inhoud van de woning. Frank vertelt: “De stijging van dit jaar is zelfs de hoogste in jaren. In Den Bosch steeg deze WOZ waarde ten opzichte van vorig jaar van 256.000 euro naar 278.000 euro. Het kan zomaar zijn dat de WOZ waarde van jouw woning of bedrijfspand te hoog is vastgesteld. Dit zou betekenen dat er ten onrechte een te hoge WOZ beschikking op de deurmat valt. Het is absoluut de moeite waard om te controleren of de verhoging die de gemeente voor ogen heeft wel rechtvaardig is. In veel gevallen is het namelijk mogelijk om de onterechte verhoging van de WOZ waarde en OZB terug te draaien”.

Controleer de hoogte van de WOZ beschikking
Iedere eigenaar van een woning of bedrijfspand dient jaarlijks OZB te betalen. Het te betalen bedrag aan OZB is een percentage van de vastgestelde WOZ waarde. Frank: “De WOZ beschikking wordt in de eerste drie maanden van het jaar door gemeente vastgesteld en verstuurd naar iedereen die een woning of bedrijfspand bezit. Valt deze te hoog uit, dan is het mogelijk om daar gratis bezwaar tegen te maken. Voor particulieren en ondernemers die twijfelen over de hoogte van de WOZ beschikking zoek ik gratis en vrijblijvend uit of dit terecht is. Daarbij help ik mensen ook om bezwaar te maken zodat dit netjes wordt teruggedraaid”.

Ga voor meer informatie over het controleren van jouw WOZ waarde naar https://www.nextmovemakelaars.nl/woz-bezwaar-8.

Bron: Nextmovemakelaars

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Reacties