Definitief geen La Vuelta in Nederland in 2020

Foto: Pixabay

La Vuelta Holanda heeft de start van de Ronde van Spanje 2020 moeten teruggeven aan de Spaanse organisatie van La Vuelta. Het verplaatsen van de drie etappes van augustus naar het najaar blijkt technisch onhaalbaar vanwege de beschikbaarheid van accommodaties en het parcours in die periode.

De organisatie zal met de publieke en private partners de mogelijkheid van een start in 2022 onderzoeken en afwegen ten opzichte van afgelasten.

De UCI had vanwege het Corona-virus om verplaatsing van La Vuelta gevraagd om zo de organisatie van de Tour de France in augustus en september mogelijk te maken. Dit betekende dat de start in Nederland verplaatst moest worden naar het najaar. Naast de organisatorische barrières, achten de projectorganisatie en de publieke partners het niet wenselijk om -in de grote onzekerheid die er heerst rond de situatie van het Corona virus- te koersen op een publieksevenement in het najaar.

Of La Vuelta in 2022 zal starten in Nederland wordt de komende tijd uitgezocht. De organisatie van La Vuelta heeft aangegeven dat uitsluitsel in het eerste kwartaal van 2021 op tijd is.

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, namens de drie steden (Utrecht, Breda, ‘s-Hertogenbosch) en twee provincies (Utrecht, Noord-Brabant): “Wat keken we er met z’n allen naar uit om een Spaans fiesta te vieren in alle 34 doorkomstgemeenten deze zomer. We waren er helemaal klaar voor. Maandenlang hebben we met ontzettend veel partners, organisaties, bedrijven, kennisinstellingen, overheden, vrijwilligers en collega’s gewerkt aan een onvergetelijke start van de 75ste editie van La Vuelta in Nederland. Het verschuiven van de drie etappes naar het najaar blijkt technisch niet haalbaar en we hebben geconcludeerd dat er te veel onzekerheid is. Ook rond de ontwikkeling van het Corona-virus. Een enorme teleurstelling, maar uiteraard staat de volksgezondheid altijd voorop.”

Martijn van Hulsteijn, projectdirecteur La Vuelta Holanda: “We hebben met alle partijen om de tafel gezeten om uit te zoeken of de start in het najaar zou lukken, maar het bleek een te lastige opdracht. Het verplaatsen van drie etappes, op drie dagen met start en finishplaatsen op diverse plekken bleek een brug te ver. Zo hadden we bijvoorbeeld niet de beschikking over de Jaarbeurs, een onmisbare schakel in de hele organisatie. Daarnaast zijn in het najaar veel wegwerkzaamheden rondom de 34 doorkomstgemeenten. De impact zou te groot zijn. Nog los van de wenselijkheid en onzekerheid in Corona-tijd.”

Javier Gullién, directeur van Unipublic, La Vuelta: “Wij wilden niets liever dan een start in Nederland en zijn dan ook teleurgesteld dat het vanwege deze vervelende omstandigheden niet door kan gaan. We zijn diep onder de indruk geraakt van de organisatie in Nederland en hopen dan ook vurig dat we in 2022 door kunnen gaan met elkaar. We gaan deze optie nu samen onderzoeken.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen