The world keeps on singing: Mozart Masterclasses & More in november 2020

Foto: Kees Vos Fotografie

Het tweejaarlijkse Opera I Oratorium Concours wordt vanwege COVID-19 verplaatst naar 2022. Het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) wil hiermee de artistieke kwaliteit en de toegankelijkheid van het concours voor zangers vanuit de hele wereld garanderen.

In 2021 zal de 54ste editie van IVC plaatsvinden maar dan – zoals gepland – met het LiedDuo Concours. Dit najaar worden wel de IVC Mozart Masterclasses & More georganiseerd. Van 28 november tot 4 december 2020 zijn onder anderen Vesselina Kasarova, Eva-Maria Westbroek, Roberta Alexander en Thomas Oliemans te gast in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch.  De masterclasses, concerten en het forum zijn toegankelijk voor publiek.

Het 54ste Internationaal Vocalisten Concours (IVC) dat dit jaar in het teken van opera en oratorium stond, is verplaatst naar 2022 vanwege de door COVID-19 ontstane omstandigheden. Het concours, dat wel de ‘muzikale Tefaf van Noord-Brabant’ wordt genoemd, ontving in de afgelopen vijf jaar zangers van zo’n 79 nationaliteiten. “De omvang van het Opera | Oratorium Concours maakt dat IVC op dit moment door de opgelegde restricties de artistieke kwaliteit niet kan waarborgen. Met name de reisrestricties voor de internationale deelnemers en de 1,5 meter afstand voor de orkestmusici van de philharmonie zuidnederland spelen een grote rol in de beslissing het concours te verplaatsen,” aldus Ivan van Kalmthout, directeur IVC.

IVC – The world keeps on singing
Omdat topmuziek altijd zijn weg naar (de harten van) het publiek weet te vinden, zal het dit najaar niet stil zijn in ’s-Hertogenbosch. IVC organiseert dan de IVC Mozart Masterclasses & More met onder meer deze drie masters: mezzosopraan Vesselina Kasarova, sopraan Roberta Alexander en bariton Thomas Oliemans. Zij werken met een aantal solisten aan werk van Wolfgang Amadeus Mozart. Daarnaast zullen professionals zoals Sarah Connolly (mezzosopraan en IVC-laureate), Manuel Brug (opera journalist Die Welt), Rosemary Joshua (Dutch National Opera Studio) en Joan Matabosch (Teatro Real Madrid) met de deelnemers over de toekomst van hun vak spreken.

De masterclassweek wordt geopend op 28 november met een IVC-laureatenconcert waarin sopraan Bernadeta Astari, mezzosopraan Nina van Essen en tenor Anton Kuzenok optreden. Op 29 november spreken de tekstdichter Marc Pantus en componist Bart Visman. Zij schreven het nieuwe IVC-prijslied ‘Het goud van Vermeer’. IVC-laureaat en winnaar Nederlandse muziekprijs tenor Peter Gijsbertsen brengt deze avond dit en ander werk ten gehore. Op 2 december vindt een forum plaats over de toekomst zoals die er nu uitziet voor (jonge) zangers. De masterclass deelnemers eindigen hun cursusweek met een concert op 3 december. Eva-Maria Westbroek en een selectie van de philharmonie zuidnederland sluiten IVC- The world keeps on singing af tijdens het slotconcert op 4 december. Omdat het Theater aan de Parade vanwege nieuwbouw niet beschikbaar zal zijn, vinden de concerten, masterclasses en het forum in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch plaats.

Deelnemers kunnen zich aanmelden voor de IVC Mozart Masterclass via de website: www.ivc.nu Kaartverkoop start eind augustus en loopt via de website van de Verkadefabriek www.verkadefabriek.nl.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Reacties