De provincie Noord-Brabant en drie Brabantse waterschappen (De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta) komen met een pakket aan maatregelen voor verdere verbetering van de waterkwaliteit. Dit is nodig in het kader van de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (hierna: KRW).
Brabant heeft de afgelopen jaren al flinke stappen gezet op dit gebied, maar er is extra inzet nodig. Met de zogeheten ‘KRW-impuls Brabant’ brengen de Brabantse overheden alle betrokkenen samen om de resterende uitdagingen op het gebied van waterkwaliteitsdoelen op te pakken. Niet alle KRW-doelen zullen hiermee in 2027 zijn gehaald, maar we zetten hiermee een forse stap in de goede richting. Daarbij zijn alle partijen in Brabant aan zet: provincie, gemeenten, waterschappen, het Rijk, bedrijven en de landbouw.
"De komende jaren zijn cruciaal voor het behalen van de KRW-doelen in Brabant", geeft gedeputeerde Saskia Boelema (Water en Bodem) aan. "De nadruk ligt op de meest impactvolle maatregelen. Als vrijwillige maatregelen niet genoeg blijken, zijn we bereid om over te stappen op dwingende instrumenten. Schoon en gezond water is van levensbelang voor al onze inwoners, maar geen vanzelfsprekendheid. De waterkwaliteit moet echt nog beter voor mens en natuur. Het is tijd om de resterende uitdagingen richting 2027 daadkrachtig aan te pakken. Samen vol aan de slag voor toekomstbestendig en schoon water in Brabant, voor nu en voor de generaties die komen."
Kernpunten
KRW-impuls Brabant
De KRW-impuls Brabant is een aanpak via vijf typen
maatregelen (zie figuur) om de resterende waterkwaliteitsopgave voor eind 2027
te realiseren. Met deze aanpak gaan we doen wat nodig is voor een betere
waterkwaliteit met oog voor alle sectoren, van de industrie tot de landbouw en
stedelijke gebieden. Dit is een aanvullend maatregelenpakket op al bestaande
maatregelen rondom beekherstel, verdrogingsbestrijding en de Droogteagenda.
De maatregelen geven onder andere een impuls aan de benodigde
vernattingsmaatregelen in en rondom Natura 2000-gebieden en Natte Natuurparels,
versnellen het natuurlijker inrichten van beken en kreken, en dragen bij aan
natuurvriendelijker beheer en onderhoud. Ze dragen ook bij aan
verbetering van de zuivering van afvalwater en maatregelen rondom
gewasbeschermingsmiddelen, nutriënten en andere niet van nature voorkomende
stoffen in zowel het landelijk- als ook stedelijk- en industriegebied om
verontreiniging van grond- en oppervlaktewater te verminderen of te voorkomen.
Werken
aan waterkwaliteit is nooit klaar
De KRW stelt eind 2027 als harde deadline voor het behalen van de
waterkwaliteitsdoelen voor zowel oppervlakte- als grondwater. In dit jaar
moeten alle EU-lidstaten voldoen aan de doelen, waarbij alleen voor enkele
specifieke gevallen afwijkende termijnen zijn toegestaan. Die deadline nadert
snel.
De provincie Noord-Brabant en de Brabantse waterschappen investeren al een aantal jaren flink in het verbeteren van de waterkwaliteit. Uit de landelijke Tussenevaluatie voor de KRW blijkt dat in het oppervlaktewater in Nederland 75-80 procent van de metingen van diverse waterkwaliteitsparameters aan de normen voldoet. Een mooi resultaat, maar er is meer nodig. De KRW-impuls Brabant biedt het kader voor de provincie en de Brabantse waterschappen om het grond- en oppervlaktewater in Brabant beter te beschermen tegen vervuiling en verdroging en om zo dicht mogelijk bij de KRW-doelen uit te komen. Ook na 2027 blijven we investeren in gezond water: wat goed is, moet goed blijven. Zo vragen klimaatverandering en plaagsoorten, zoals de grote waternavel, blijvend aandacht. Ook op de langere termijn moeten zo min mogelijk ‘probleemstoffen’ in het water terechtkomen.
> Bekijk de complete strategienota op Brabant.nl