De schatkamer van de Notre-Dame

mei 21 2023, 10:16 Nieuws
unnamed 6
In het weekend van 9 t/m 11 juni vindt het Nederlands Gregoriaans Festival plaats in ’s Hertogenbosch. Drie dagen lang is deze stad het centrum waar jong en oud zich kan onderdompelen in de wereld van het gregoriaans. Oude en nieuwe klanken zullen klinken in de Sint Jan, de Grote Kerk en de Sint Cathrien.
Maar ook het Zwanenbroedershuis, Stadsklooster San Damiano en de Bouwloods zijn plekken waar verschillende activiteiten plaatsvinden. Het openingsconcert is op vrijdagavond 9 juni om 20.00 uur in de Grote Kerk.
Ensemble Discantus brengt muziek uit de begintijd van de bouw van kathedralen. Werken van Pierre Abelard, Adam de Saint Victor en veel anoniem gebleven componisten klinken op deze avond. Stemmen met karakter en een groepsgeluid dat de som der delen overstijgt: dat is inmiddels het handelsmerk van Discantus, een vocaal ensemble van zes tot negen zangers dat begin jaren ’90 werd opgericht door Brigitte Lesne. Historisch onderzoek en eigen transcripties staan in het hart van de muziekpraktijk van dit ensemble. De formatie focuste aanvankelijk op vroegmiddeleeuwse polyfonie, maar inmiddels brengt het ook repertoire uit de vroege renaissance. Sinds de eeuwwisseling hebben de musici een set handbellen als geluidssignatuur aan hun ensemble toegevoegd.
Het Nederlands Gregoriaans festival vindt plaats tussen 9 en 11 juni en wordt georganiseerd door de Stichting Amici Cantus Gregoriani. Meer informatie en tickets: www.gregoriaansfestival.nl