De lente is begonnen, het is weer tijd voor de zomertijd. In de nacht van zaterdag 26 maart op zondag 27 maart 2022 is het weer zo laat, dan moet je de klok weer één uur vooruit zetten.
Zeventig landen
Sinds het begin van de twintigste eeuw was het een komen en gaan van zomertijden, regelingen en begin- en einddata. De start en het einde van de zomertijd is in 2002 geharmoniseerd. Wereldwijd hanteren zeventig landen dezelfde tijden en data.
De zomertijd, die afwijkt van de standaardtijd, heeft vrienden en vijanden. Voorstanders zeggen dat de periode leidt tot energiebesparing. Lampen hoeven immers pas later aan. Bovendien zou een uurtje langer licht minder verkeersdoden en criminaliteit tot gevolg hebben.
Energiebesparing
Tegenstanders zetten vraagtekens bij vooral de energiebesparing. Het effect niet aantoonbaar of zo klein dat het de verstoring van het biologische ritme niet waard is.
Die verstoring kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen, zeggen slaapdeskundigen. Omdat het maar om een uurtje gaat, zijn deze verschijnselen meestal na enkele dagen weer voorbij.
Een ezelsbruggetje: In het VOORjaar gaat de klok één uur VOORuit.
Veel klokken gaan automatisch mee met de tijd, bijvoorbeeld op PC en telefoon. Maar vergeet ook niet de klokken/wekkers op magnetron, in de auto, en kinderkamers.