Dwangarbeid voor de Nazi’s door Bossche mannen 1940-1945

28 okt , 13:27 Nieuws
32 onderduikadvies
Knillispoort
Arnold van der Donk moet als 24-jarige gelukkige vader van twee zoons van één en drie jaar op 16 juli 1943 gedwongen naar Duitsland om te gaan werken bij een grote bierbrouwerij in Hannover. Die wordt in 1943 voortdurend door de geallieerden gebombardeerd. Op 22 september 1943 is er opnieuw een bombardement. Arnold komt om het leven en zal zijn kinderen en vrouw nooit meer terugzien. 
Henk van der Linden, betrokken en geëngageerd historisch publicist heeft zo vele verhalen vastgelegd van Bossche mannen die in de oorlog in Duitsland als dwangarbeider werkten. Zijn nieuwste boek draagt de titel ‘Niet willen weten'. henk hierover: ‘We moeten weten wat hen destijds is overkomen. Het zijn verhalen door henzelf opgeschreven of aan anderen verteld.’
Op zaterdag 2 november a.s. gaat Henk tussen 14.00 en 16.00 uur  in gesprek met Frans van Gaal over zijn boek dat op 18 april jl in het Stadhuis ‘in première ging’. Henk is publicist met grote belangstelling voor ‘wat oorlog met mensen die het zelf moeten doormaken doet’.
Henk vertelt:  Tijdens WOII waren naar schatting 500.000 Nederlandse jongens en mannen dwangarbeider, 30 % van de mannelijke beroepsbevolking. Ver van huis en haard werkten ze gedwongen in barre leef- en oorlogsomstandigheden. Zeker 30.000 van hen kwamen nooit meer thuis. Zij die na de oorlog weer thuiskwamen, waren zwaar ondervoed en brachten naast allerlei ziekten ook oorlogstrauma’s mee.’
Er is weinig over gepubliceerd. Hoe dat komt? Henk hierover: ‘Toen de mannen weer thuis kwamen lag ons land in puin. De thuisblijvers hadden zelf veel meegemaakt. De handen moesten uit de mouwen. Er was gewoon geen aandacht voor. Later in hun leven hebben ze er zelf ook niet veel over gesproken. Tegen hun kinderen en kleinkinderen zeiden velen over hun dwangarbeid: ‘Nee, dat ga ik niet vertellen, dat wil je niet weten’. En daarnaast wilden ze het zelf ook niet meer naar boven halen.
Henk doet een boek open tijdens de bijeenkomst op 2 november in de Knillispoort en gaat in op vragen als: ‘Wat was de rol van de Nederlandse hoge ambtenaren, vooral die bij het ministerie van Sociale Zaken? Wat deden de ambtenaren bij de arbeidsbureaus? Was ontsnappen mogelijk? Wat deden de Duitsers om zoveel mogelijk Nederlanders te pakken te krijgen?
In verband met de organisatie vragen wij u zich vooraf aan te melden via  [email protected]. Meer informatie: [email protected];  06-45482739. De entreeprijs is vijf euro. Dat is inclusief koffie/thee en een plak cake. Donateurs van de Knillispoort hebben gratis toegang.