Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië 1942-1949 op 15 augustus

11 aug , 7:50 Nieuws
honi monumentfoto
HONI
 Op 15 augustus 2024 is het 79 jaar geleden dat Japan capituleerde en er een einde kwam aande oorlog met Japan. Dit betekende een eind aan een gevangenschap van de Nederlanders inde Japanse concentratiekampen en de terreur van de Japanners voor vele buitenkampers.
Ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormaligNederlands-Indië in de periode 1942-1949 vindt er jaarlijks op 15 augustus een terugkerendeNationale Herdenkingsdag plaats in Den Haag.
In ’s-Hertogenbosch wordt er ook jaarlijks een herdenking georganiseerd voor allebelangstellenden uit de regio. Deze herdenking heeft dit jaar als thema ‘DOORGEVEN’ enzal op donderdag 15 augustus 2024 plaatsvinden bij het HONI-monument, dat is opgericht ternagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers van de Japanse bezetting en de Bersiap-periode.
De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die na de oorlog en Bersiap-periodevolgden, hebben diepe en blijvende sporen nagelaten bij de inmiddels ruim 2 miljoenNederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie. Deze groep bestaat uit de eerstetot en met de vierde generatie Indische Nederlanders, oftewel Indo's, die een sterke bandhebben met de voormalige kolonie Nederlands-Indië. De eerste en tweede generatie hebbeneen nieuw leven opgebouwd in Nederland, de derde en vierde generatie blijven deherinneringen en verhalen levend houden.
Het doorgeven van deze verhalen is essentieel omte zorgen dat de geschiedenis niet wordt vergeten. De kracht van gedeelde herinneringenspeelt een cruciale rol in het behoud van dit verleden. Dit gedeelde verleden verbindt nietalleen de Indische gemeenschap, maar heeft ook een belangrijke plaats in de Nederlandse enMolukse samenleving. De stem van de vierde generatie met een Indisch oorlogsverhaal in defamilie is onmisbaar. Hun perspectieven zijn van groot belang om de herdenking relevant entoegankelijk te maken voor toekomstige generaties, zodat het verleden op een respectvolle enverbindende manier wordt doorgegeven.
De bijeenkomst vindt buiten plaats in de tuin van zorgcentrum ‘de Grevelingen’ aan deGrevelingen 66 in ’s-Hertogenbosch en het programma vangt aan om 13.00 uur.Als sprekers zijn er dit jaar naast de Bossche Burgemeester Jack Mikkers:Rogier Schults (18 jaar), Wouter Korsten (basisschoolleerling) en een voordracht door CindySmit (verhalenverteller/storyteller), drie jongeren die de vierde generatie vertegenwoordigen.De herdenking wordt opgeluisterd met een blazersensemble, zang door Hannah Kromodikoro(17 jaar, vierde generatie) en zang door het HONI-koor met o.a. het lied ‘Het Indisch OnzeVader’.Daarnaast live krontjongmuziek door de Boekholt Boys met het lied ‘Pulau Ambon’.
Afsluitend is er een kranslegging en aansluitend een bloemendefilé.Na de plechtigheid vindt er een gezellig samenzijn plaats om de vrijheid te vieren.Iedereen is van harte welkom de herdenking bij te wonen!