Het is herfst en de bladeren beginnen weer te vallen

okt 21 2021, 8:02 Nieuws
chestnut leaves 1655915 960 720
Het is herfst en de bladeren beginnen weer te vallen. Blad waait overal naartoe. Het blad dat vandaag in de beplanting ligt, ligt morgen op het gazon en overmorgen op straat. Op straat wordt blad, zeker in de natte periode, kapotgereden en vertrapt. Kapotgereden bladeren kunnen gladheid veroorzaken. Om onveilige situaties te voorkomen ruimen wij het blad op. Hiermee proberen wij de ongemakken van de gevallen bladeren zo klein mogelijk te houden.
Waar ruimen we blad
Waar de veiligheid in het gedrang komt wordt het blad geruimd. Denk hierbij aan rijbanen, fietspaden en voetpaden. Daarnaast ruimen we blad dat:
  • zich ophoopt rond de straatputten en verstoppingen veroorzaakt;
  • op het gras ligt en daardoor het gazon verstikt.
Vallende bladeren horen bij de herfst. In onze stad staan veel bomen. Het ruimen van vallende bladeren kost tijd, waardoor we niet overal tegelijk kunnen zijn. Waar en wanneer we bladruimen is mede afhankelijk van het weer en de boomsoorten. We zijn daarom op de ene plek vaker dan op de andere plek. Het blad wordt afgevoerd naar een bedrijf dat hier compost van maakt.
Waardevol voor de natuur
Daar waar het kan, laten we het blad bewust liggen. Dit doen we omdat de bladeren erg waardevol zijn voor de natuur. Ze bieden schuil- en voedingsplaats voor insecten, vogels en kleine zoogdieren tijdens de koude maanden en beschermen planten tegen vorst. Ook levert bladcompost belangrijke voedingsstoffen voor planten.
Wat kunt u zelf doen?
Wij ruimen alleen de bladeren van bomen in de openbare ruimte. Het is niet de bedoeling dat bewoners het blad uit hun tuin op de stoep of straat vegen. Bladeren uit uw eigen tuin kunt u:
  • composteren en gebruiken als natuurlijke bemesting in uw de tuin;
  • gebruiken als winterdek, ter bescherming van uw planten tegen de kou;
  • in uw groene afvalcontainer gooien.
Bron: gemeente