Stichting Mentorschap zet zich dagelijks in voor mensen die het moeilijk vinden regie over hun eigen leven te voeren. Vrijwillig mentoren ondersteunen cliënten die door een geestelijke en/of lichamelijke beperking geen besluiten kunnen nemen op het gebied van behandeling, verpleging, verzorging en begeleiding. Valérie van Kooij is zo’n mentor.
Valérie is 24 jaar en sinds kort mentor van een jonge vrouw. Zij heeft een duidelijke reden waarom zij zich wil inzetten voor anderen. “Mijn persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden inzetten voor anderen is één van de dingen die ik het allerliefste doe. Zorgzaamheid, behulpzaamheid en inlevingsvermogen zitten bij mij in de aard van het beestje. Het geeft me energie, kracht en enorm veel voldoening”, aldus Valérie.
Naast haar studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht en diverse banen, wilde zij méér doen. Direct van waarde zijn voor iemand die dat echt kan gebruiken. Al snel had ze zich aangemeld als vrijwilliger op het platform van ‘NL voor elkaar’.
Hester van den Berg, coördinator bij Mentorschap, zag deze aanmelding en benaderde Valérie. “Er was meteen een klik tussen Valérie en het mentorschap”, zegt Hester. “Dit is echt iets voor haar. Als wettelijk mentor kan ze de belangen van haar cliënt behartigen. Opkomen voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving”.
Na het eerste telefonische contact ging Hester persoonlijk langs bij Valérie voor een echte kennismaking. Er volgde een interessant gesprek, met de nodige diepgang. Hester legde precies uit hoe het mentorschap in zijn werk gaat, welke aspecten daarbij komen kijken en welke verplichtingen de hoedanigheid met zich meebrengt. Valérie startte met een uitgebreide e-learning over het mentorschap, wettelijke beschermingsmaatregelen, taken en verplichtingen, aansprakelijkheid en diverse andere aspecten die bij het mentorschap komen kijken. Ondertussen was Hester achter de schermen bezig met het zoeken van de juiste match tussen een potentiele cliënt en Valérie.
“Met alle eerlijkheid kan ik zeggen dat Hester de beste match-maker is van Midden-en Noordoost Brabant. Nadat zij kennis had gemaakt met Marleen als nieuwe cliënt, had zij ons direct als match in gedachten. Die match bleek dik geslaagd”, zegt Valérie. Marleen en Valérie maakten al snel kennis met elkaar in het bijzijn van Hester.
Valérie en Marleen bespreken levensverhalen, angsten, passies en wensen. Samen staan ze sterk. Een mentor neemt niet de stem van een cliënt over maar kan juist rust geven over alle formele, juridische en praktische zaken die komen kijken bij zorg- en woonomstandigheden. Een mentor heeft de eer om een stukje van het leven van een cliënt van dichtbij mee te maken. Zo bezocht Valérie de zorgboerderij waar Marleen vol liefde en passie haar dagen spendeert. Het vertrouwen groeit tijdens dit soort momenten. De gesprekken zijn vaak diepgaand, intens en Valérie komt ontzettend veel over Marleen en haar verleden te weten. Desondanks wordt 90% van de tijd gevuld met hard gelach om elkaars grappen. “Ze vertelde me dat ze blij met me was. Ze kan zichzelf zijn bij mij” vervolgt Valérie. Afsluitend zegt ze, “Maar het allerbelangrijkste blijft, dat ik naast alle officiële en formele stukjes, haar maatje kan zijn”.
Stichting Mentorschap is superblij met mensen zoals Valerie. Volgens Hester zullen in de komende jaren heel veel meer cliënten een mentor nodig hebben. De stichting is daarom voortdurend op zoek naar enthousiaste mensen die eens in de twee weken een paar uurtjes vrij willen maken. Hester roept daarom geïnteresseerde mensen op om zich, net als Valérie, te melden bij Mentorschap.
Stichting Mentorschap Midden en Noordoost Brabant
[email protected]
Hester van den Berg
06 51 27 07 93
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Mentorschap MNO Brabant