Keiharde en Emotionele Botsing in Bossche Raad tussen GroenLinks en PVV over Demonstraties

jun 21 , 7:35 Nieuws
istockphoto 174105526 612x612 1
Tijdens een hevige discussie over het recht op demonstreren ontstond er donderdagavond een harde en emotionele botsing in de Bossche gemeenteraad tussen GroenLinks en de PVV. Het conflict ontstond toen de raad debatteerde over het ondertekenen van het Manifest Demonstratierecht van Amnesty International. Burgemeester Jack Mikkers steunt dit manifest en wil het ondertekenen, terwijl GroenLinks-raadslid Yeliz Doğan ook wil dat de gemeenteraad het manifest tekent om de situatie rondom demonstratierecht in Den Bosch te verbeteren.
PVV-raadslid Alexander van Hattem beschuldigde GroenLinks van het misbruiken van het demonstratierecht door radicale organisaties te vergoelijken. Hij refereerde hierbij specifiek aan Extinction Rebellion, die hij beschreef als 'ranzige en walgelijke clubjes' die wegen blokkeren en mensen lastigvallen. Deze woorden zorgden voor ophef binnen de raad.
Judith Hendrickx van de Bossche Groenen vroeg Van Hattem om zijn bewoordingen aan te passen, maar hij bleef bij zijn standpunt. Van Hattem haalde ook een demonstratie voor Palestina aan, waarbij hij beweerde dat Doğan de leus "From the river to the sea, Palestine will be free" had geroepen, wat volgens hem de vrijheid van burgers bedreigde.
Doğan reageerde fel en emotioneel op de beschuldigingen van Van Hattem, en benadrukte dat deze leus door de rechter niet als strafbaar was beoordeeld. Ze verweet Van Hattem valse informatie te verspreiden en noemde zijn uitspraken verwerpelijk en zeer schadelijk. Dit leidde tot een adempauze van vijf minuten om de gemoederen te bedaren, waarbij raadsleden Doğan buiten de zaal kalmeerden.
Na de pauze vroeg avondvoorzitter Eddy Altenburg-Colin de partijen om hun woorden zorgvuldig te kiezen. Hoewel de toon daarna iets gematigder werd, voegde Van Hattem nog toe dat Amnesty International wat hem betreft 'de boom in kan'.
De discussie onderstreepte de spanningen en uiteenlopende standpunten binnen de raad over het demonstratierecht en de ondersteuning van radicale organisaties.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.