Lezing in Knillispoort/Historisch café met over een Bossche landskampioen en topvoetbalclub BVV

28 sep , 8:03 Nieuws
19480613 bvv kampioenselftal
Wie kan zich voorstellen dat de landskampioen voetbal van 1948 zijn thuiswedstrijden in Vught speelde?  De Bossche Voetbal Vereniging BVV was ruim dertig jaar lang thuis op sportpark Heidelust aan de Kampdijklaan omdat ’s-Hertogenbosch als oude vestingstad geen plaats had voor voetbal. Op Heidelust boekte BVV opzienbarende prestaties, die uitvoerig worden beschreven in het nieuwe boek De vergeten kampioen – BVV in 1948.
Auteur en voetbalhistoricus Henk Mees gaat op zaterdag 5 oktober om 14.00 uur in gesprek met Frans van Gaal over de rood-zwarten van volksclub BVV die in de zomer van 1948 kampioen van Nederland werden. Mees schetst een beeld van de weg die BVV naar de top volgde en vergeet daarbij ook de Bossche samenleving niet. Hoe kon het gebeuren dat het arme en achterop geraakte ’s-Hertogenbosch in 1948 een landskampioen voetbal afleverde, volkssport nummero één? En dan nog wel de volksjongens van BVV.
De kommervolle omstandigheden waarin ’s-Hertogenbosch de oorlogsschade te boven moest komen bleken geen hindernis op weg naar dit grote sportieve succes. In de jaren vijftig leverde BVV diverse Oranjekandidaten zoals keeper Dré Saris, Kees Krijgh, Piet van Overbeek en Max van Beurden. De BVV-internationals spelen samen met grootheden als Faas Wilkes, Piet Kraak, Abe Lenstra en Kees Rijvers.
Maar toch… in de jaren vijftig raakt BVV in de versukkeling. En dan te bedenken dat de club in 1951 verhuisde van het knusse maar beperkte Heidelust in Vught naar het ‘ultramoderne en multifunctionele sportparadijs’, stadion De Vliert.
De wedstrijden op  Heidelust trokken tijdens de Tweede Wereldoorlog al massale belangstelling. De toeschouwers zaten zo dicht op de zijlijn dat het nemen van hoekschoppen of inworpen wel eens vrijwel onmogelijk was. Topspelers raakten geïmponeerd door de entourage in Vught. Een jaar voordat BVV landskampioen werd, ging Ajax er in de kampioenscompetitie van 1947 met 5-2 door de knieën nadat het tot twintig minuten voor het einde met 2-0 de leiding had.
Henk Mees, oud-journalist van het Brabants Dagblad en nu nog voor de krant actief  als sportcolumnist, heeft de glorie van BVV beschreven in een prominent uitgevoerd boek dat 256 pagina’s en honderden foto’s telt. Henk is lid van VV Wilhelmina.
Frans van Gaal, sociaal-historicus, lid van BVV en al sinds 1965 supporter van FC Den Bosch, gaat met Henk in gesprek over BVV, het landskampioenschap en zoveel meer.    
In verband met de organisatie vragen wij u zich vooraf aan te melden via  [email protected]. Meer informatie: [email protected];  06-45482739. De entreeprijs is vijf euro. Dat is inclusief koffie/thee en een plak cake. Donateurs van de Knillispoort hebben gratis toegang.