Het Maurick College en Huis73 hebben de handen ineen geslagen voor een nieuw project: The Hot Seat. Twaalf examenleerlingen van HAVO en VWO hebben voor hun profielwerkstuk een serie interview-avonden georganiseerd, gebaseerd op het programma College Tour. Op de eerste avond werd Marco Kroon onder vuur genomen.
Voor het project zijn meerdere vakken samengevoegd. “Meerdere aspecten komen samen.” vertelt een van de projectleiders Ibrich Kooistra. “We hebben een groep interviewers, een creatieve groep voor onder andere de flyers en het decor en een groep communicatie. Leerlingen van Zorg en Welzijn verzorgen op deze avonden de hapjes en drankjes. Twee docenten hebben het idee bedacht, maar de uitwerking is voor het grootste deel door ons gedaan. We hebben voor de eerste avond gekozen voor Marco Kroon omdat hij zo’n interessant verhaal heeft.”
De avond in DePetrus is verdeeld in vier blokken waarbij steeds een ander onderwerp aan bod komt. Na een interview door twee leerlingen, kunnen ook mensen uit de zaal nog vragen stellen. Het leidt tot een interessante avond waarin Kroon openhartig vertelt over zijn leven en loopbaan in het leger.
Kroon ging als twintigjarige voor het eerst op uitzending naar Irak. “De beelden die je op televisie ziet, zag ik nu ineens in het echt. Volgens mijn moeder vertrok ik als jongen en kwam ik terug als volwassene. De uitzendingen hebben me gevormd tot wie ik ben. Van de gevechtsmomenten heb ik niet veel last gehad, dat is onderdeel van je werk. Wel kan ik nog steeds wakker liggen van mijn gevangenschap in Afghanistan, maar ook dat gaat steeds beter.”
Over het korps commandotroepen vertelt hij: “Je wilt het beste uit jezelf halen en als militair is dat het korps commandotroepen. Maar daar ben ik niet het meest trots op. Het meest trots was ik toen mijn twee zoons thuis kwamen in uniform. Hoewel ik ze heb afgeraden om in het leger te gaan, ben ik daar het meest trots op.” Hij heeft wel een schuldgevoel tegenover zijn gezin. “Maar toch zou ik het niet anders hebben gedaan, want het zit in mijn bloed om mijn land te dienen. Maar ik heb de mannen in het veld meer opgevoed dan mijn eigen kinderen. Mijn zoon dacht op een gegeven moment dat ik op het station woonde. Mijn advies aan militairen is om niet verliefd te worden. Dan had ik geen kinderen gehad die ik pijn had gedaan."
Voor zijn werk in het leger, ontving Kroon in 2009 de Willemsorde. “Pas nadat ik die orde kreeg, ben ik eenzaam geworden. Daarvoor zat ik in een eenheid en de kameraadschap in het leger is enorm. Maar daar ben ik toen uitgehaald. Mensen zien je ineens als een held, maar ik ben maar een mens. Ik kreeg kippenvel en tranen in mijn ogen toen ik hoorde dat ik die orde zou krijgen. Maar ik vond ook dat ik hem niet verdiend had. Er zat op dat moment nog een geheim in mijn hoofd, dat ik uiteindelijk tien jaar voor ons land voor me heb gehouden. Dat zwijgen is mijn allergrootste prestatie in dienst van defensie. Het was een andere oorlog die ik helemaal zelf moest oplossen.”
“Toen ik de Willemsorde had gekregen, had ik ineens een voorbeeldfunctie. Dat vond ik toen zelf niet, maar ik ben wel gaan beseffen dat mensen me zo zien. Ik ben me daarop gaan aanpassen. Alles wat ik zeg of doe wordt versterkt. Hele verhalen worden verdraaid en na het incident bij het wildplassen heeft het Openbaar Ministerie karaktermoord proberen te plegen. Het was inderdaad niet slim van me om wild te plassen, maar de rest is gewoon niet waar. Ik ben genaaid. Ik zou die orde nu niet meer accepteren. De gevolgen waren toen niet te overzien, ook niet voor defensie. Ik begrijp dat mensen nu een bepaald beeld van mij hebben door al die negatieve verhalen. Imago vind ik niet belangrijk, maar die onterechte beeldvorming heeft me wel pijn gedaan.”
Kroon heeft ook lessen voor de aanwezigen. “De meest waardevolle les in militaire dienst is het denken in wij en niet in ik. Soms moet je dingen tegen je zin in doen om het collectief te helpen. En een goede les is dat elk verhaal altijd twee kanten heeft. Voor elke uitdaging is er ook een oplossing. Je verlegt steeds je grenzen en je kunt verder dan je denkt. Je moet het doen met wat je hebt en daar tevreden mee zijn. Ik besefte tijdens de uitzendingen ook hoe erg we verwend zijn in Nederland en dat we een stel klagers zijn.”
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan