Meer aandacht voor patiënt door inzet AI in de spreekkamer

08 mei , 7:39 Nieuws
foto ai in de spreekkamer
JBZ

Patiënten vertellen gemakkelijker hun verhaal en zelf zit hij meer ontspannen in het consult. Neuroloog Thom Timmerhuis van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is één van de 52 zorgprofessionals die sinds een jaar spraakherkenning gebruikt. Dit is een systeem dat via een slim algoritme automatisch een samenvatting maakt van de gesprekken die met patiënten worden gevoerd. Aan de pilot binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis deden naast neurologen ook medisch psychologen en longartsen mee. De eerste resultaten zijn zeer positief. 

Administratieve taken nemen veel tijd in beslag van zorgprofessionals, terwijl de druk op de zorg toeneemt. De inzet van nieuwe technologieën zoals ‘Artificial Intelligence’ (AI) biedt uitkomst. Spraakherkenning levert een belangrijke bijdrage in het verminderen van de administratieve last. 

15% minder registratietijd
Er wordt verwacht dat de totale registratietijd met vijftien procent verminderd. Doordat zorgverleners zich meer kunnen richten op de patiënt en minder tijd kwijt zijn aan administratie, neemt waarschijnlijk ook het werkplezier en de patiënttevredenheid toe. De daadwerkelijke impact wordt komend jaar gemeten als uitgebreide evaluaties worden gedaan bij JBZ-ers en onze patiënten. 

Paarse mol
“In het begin moet je het systeem leren hoe je het gesprek opgeschreven wilt hebben”, aldus Thom Timmerhuis. Dat vergt wat bijsturing. Soms was het te lang, dan weer te kort… En je moet zeker de tekst blijven checken. Het systeem maakte een keer een paarse mol van paracetamol. Dat had ik kennelijk niet duidelijk genoeg uitgesproken. Het  programma leert heel snel. Het weet bijvoorbeeld op een gegeven moment ook dat iets niet bij het gesprek hoort. Bijvoorbeeld als er iemand binnenloopt of als de telefoon gaat. Zelfs als je met 10 vingers kunt typen, is dit een aanrader.”

Alle consultregistrerende JBZ’ers
Zorgprofessionals van de vakgroepen Neurologie, Medische Psychologie en Longgeneeskunde hebben het afgelopen jaar met de pilot voor spraakherkenning meegedaan. In januari en februari van 2025 maakten zij samen zo’n 1400 transcripties. Vaak van gesprekken die langer dan een half uur duurden en veel tijd kostten om uit te werken. “Vanwege de goede ervaringen zijn nu ook Kindergeneeskunde en Chirurgie aangehaakt. “Er is veel animo voor”, zegt Hanneke van Heijst, projectleider strategie en innovatie. 

Opstap naar meer
Thom Timmerhuis: “De volgende stap? Dat het systeem automatisch een MRI van het brein aanvraagt of bijvoorbeeld een consult bij de plastisch chirurg.” Volgens Hanneke van Heijst is dat op termijn zeker mogelijk. “Het automatisch klaarzetten van orders op basis van de informatie in het gesprek is straks zeker mogelijk. De zorgprofessional hoeft dan alleen nog een bevestigend vinkje te zetten. Eigenlijk is dit een opstap naar andere mogelijkheden. Daarnaast wordt mogelijk dat de medische verslaglegging in voor patiënten begrijpelijke taal wordt omgezet. En we gaan er naar toe dat de zorgprofessional op basis van het gesprek advies krijgt van een slim algoritme dat gevoed wordt door allerlei wetenschappelijke artikelen.

Zelf controleren
“We hebben alle verplichte stappen doorlopen om te voldoen aan de privacy- en beveiligingsrichtlijnen”, zegt Hanneke van Heijst. Ook het Nederlandse bedrijf Autoscriber waarvan ons systeem is, voldoet aan alle wetgeving. “Maar de wet verandert nog regelmatig op het gebied van AI. Daarom houden we scherp in de gaten of we hieraan kunnen blijven voldoen. En het belangrijkste: Als zorgprofessional moet je zelf blijven controleren of de tekst overeenkomt met wat je wil vastleggen. Dat zal altijd zo blijven.”

Samenwerking binnen mProve 
Het gebruik van spraakherkenning met AI in de spreekkamer is één van de transformatieprojecten binnen het mProve zorgtransformatieprogramma, waarin zeven topklinische ziekenhuizen* samenwerken aan toekomstbestendige zorg. Door innovatieve, arbeidsbesparende technologieën slim in te zetten, zoals spraakherkenning, willen de mProve-ziekenhuizen oplossingen ontwikkelen voor grote uitdagingen als personeelstekorten en de toenemende zorgvraag. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Rijnstate namen hierin het voortouw en draaiden als lead ziekenhuizen een gezamenlijke pilot. Op basis daarvan wordt nu samen met de zorg gekeken of en hoe verdere opschaling mogelijk is. 

Over het mProve Transformatieprogramma
Binnen het mProve Transformatieprogramma werken zeven topklinische ziekenhuizen* samen aan één gezamenlijk doel: toekomstbestendige zorg. mProve bundelt de krachten in uitdagende en innovatieve projecten op het gebied van passende zorg en arbeidsbesparende technologie. mProve ziekenhuizen ontwikkelen samen datagedreven slimme, schaalbare oplossingen voor grote uitdagingen, zoals personeelstekorten en de groeiende zorgvraag. Door kennis te delen, successen op te schalen en van elkaar te leren, versnellen we vernieuwing in de zorg. Zodat patiënten nu én in de toekomst kunnen rekenen op goede, toegankelijke en betaalbare zorg. 

(*) Rijnstate, Albert Schweitzer ziekenhuis, Isala, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Máxima MC, Noordwest Ziekenhuisgroep en Zuyderland. Lees meer over AI in de spreekkamer.