Nieuwe groene vrijwilligers hard nodig in Brabant

13 aug , 11:48 Nieuws
66ac7762450dd
IVN
Provincie Noord-Brabant heeft €300.000 subsidie beschikbaar gesteld voor natuurorganisaties, met als doel de werving van nieuwe vrijwilligers te bevorderen.

Groene vrijwilligers

Vrijwilligers spelen een onmisbare rol in het behoud van natuur, biodiversiteit en het tegengaan van de effecten van klimaatverandering. Het is cruciaal om nieuwe, enthousiaste vrijwilligers aan te trekken, vooral nu de huidige vrijwilligers vergrijzen. De inzet van deze vrijwilligers helpt bij essentiële taken zoals het beschermen van flora en fauna, het onderhouden van natuurgebieden en het educeren van de gemeenschap over het belang van een gezonde natuur.

Natuurverbinders Brabant

Het nieuwe driejarige project ‘Natuurverbinders Brabant’ is een gezamenlijke inspanning van de Brabantse Milieufederatie, Brabants Landschap, IVN Natuureducatie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, SoortenNL en provincie Noord-Brabant. Het project beoogt niet alleen om bestaande leden te stimuleren om actiever deel te nemen, maar ook om nieuwe doelgroepen te betrekken bij groene organisaties. Gedeputeerde Hagar Roijackers benadrukt het belang van deze vrijwilligers voor het natuur- en landschapsonderhoud in Brabant en hoopt dat veel jonge Brabanders zich zullen aansluiten bij de inspanningen. De ervaringen uit een soortgelijk project in Limburg zullen dienen als inspiratie en leidraad voor het Brabantse initiatief.

Nieuwe generatie

Naast de vergrijzing van vrijwilligers wordt er ook ingespeeld op de veranderende behoeften van de nieuwe generatie vrijwilligers. Veel mensen zoeken naar kortdurende, projectmatige vrijwilligerswerk, wat niet altijd overeenkomt met het huidige aanbod van natuurorganisaties. Om hierop in te spelen, zullen de organisaties samen met vrijwilligers onderzoeken hoe het aanbod zichtbaarder en beter afgestemd kan worden op de huidige wensen. Marieke Wingens van IVN Natuureducatie benadrukt de wens om een breed scala aan activiteiten te bieden, van lokaal groenbeheer tot educatieve evenementen, zodat iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, kan bijdragen aan de herstel van biodiversiteit in Brabant. Klik op de onderstaande link voor meer informatie.