Protest bij provinciehuis in Den Bosch

mrt 15 2023, 7:59 Nieuws
boeren protest den bosch 13
Bezoekers van het slotdebat dat dinsdagavond in het provinciehuis in Den Bosch werd gehouden vanwege de verkiezingen van woensdag, mochten het gebouw enige tijd niet uit. Ze kregen te horen dat het onveilig is om de straat op te gaan. Buiten demonstreerden honderden boeren. Rond kwart over elf waren de meeste betogers weg en konden de mensen die binnen moesten blijven, naar huis.
Boeren hadden zich met honderden tractoren verzameld bij het provinciehuis. Hun getoeter en harde muziek waren tot in het provinciehuis te horen. Op het gebouw was een lichtprojectie te zien met de tekst 'nooit meer - #stem ze weg'. Bij de ingang van het gebouw stond veel beveiliging.
Een aantal actievoerders had omgekeerde vlaggen bij zich. Ook waren er demonstranten die vlaggen van Forum voor Democratie bij zich hadden. Verder meldde zich de groep Toekomstboeren, die zich inzet voor duurzame landbouw, en was er een protest van het Platform Stop Racisme.
Publiek mocht niet weg
Het debat was rond 22.00 uur afgelopen. De aanwezige belangstellenden kregen daarna te horen dat ze het provinciehuis niet uit mochten, omdat dat onveilig zou zijn. Er zou een corridor zijn gevormd om de politici te laten vertrekken. De politie bleef op afstand en ze hoefde niet in te grijpen. Rond kwart over elf waren de meeste boeren vertrokken. Hun aftocht leidde tot een enorme file bij de oprit van de snelweg A2.
Verantwoordelijk gedrag
De gemeente Den Bosch had vooraf laten weten dat de boeren de ruimte kregen om te demonstreren. "Tegelijk verwachten we van de demonstranten verantwoordelijk gedrag. Het slotdebat moet wel ongestoord door kunnen gaan, want het maakt deel uit van ons democratisch proces."
"Dit is onze laatste kans om de kiezers te overtuigen niet op de gevestigde orde te stemmen", zei FDF-voorman Mark van den Oever uit Sint Hubert aan het begin van de avond.