Het door politici zelfgemaakte "stikstof"probleem treft ons allemaal en hàrd. Het is een groot misverstand als wij Brabanders zouden denken dat deze crisis alleen over boerenbedrijven gaat.
• Brabant kent maar liefst 21 Natura2000 gebieden. Een onwerkbaar groot aantal voor de oppervlakte van onze provincie. Het gaat dan ook steevast om kleine stukjes land die, hoe waardevol of mooi dan ook, in de meeste andere landen nooit als “natuurgebied” zouden worden aangemerkt, ook omdat de instandhouding daardoor bijna per definitie uiterst moeizaam is.
• 14 van die Natura2000 gebieden zijn "stikstofgevoelig". Daarbij gaat het voornamelijk om gebiedjes die door menselijk ingrijpen zijn ontstaan (bomenkap, overbegrazing, plagsteken etc) en die -als de natuur haar gang zou mogen gaan- zouden (terug)veranderen. Hei en stuifzand zouden zo vergroenen naar gras en bos. “Bomen hebben geen problemen met stikstof, hei en zandverstuivingen wel”.[1]
• Onder Natura2000 is bureaucratisch besloten dat de natuurlijke vergroening, ondermeer onder invloed van "stikstof", moet worden tegengegaan en dat elke natuurlijke ontwikkeling die afwijkt van de vastgelegde toestand van 20-30 jaar geleden onwenselijk zou zijn.
• Nederland heeft bovendien een veel strengere stikstofnorm dan andere (ons omringende) landen. Voor een aantal Natura2000 gebieden betekent dat, dat de norm praktisch nooit gehaald zou kunnen worden. Om bijvoorbeeld de uitstoot reductie op de Groote Peel te halen, zou het minstens nodig zijn om naast sanering van de hele veehouderij in de regio ook Eindhoven Airport te sluiten, de economie in Brainport fors in te krimpen en de A67 en A2 langs de Peel af te sluiten; en dan nog zullen de door ecologen bepaalde “Natuurdoelen” (welke vogel of plant waar precies woont) niet gehaald worden.[2]
• Hoewel het effect van "stikstof" op de bodem merkbaar zou zijn, en dus afhankelijk is van “depositie", wordt de droge depositie niet gemeten en worden er ook geen bodemanalyses uitgevoerd. “Depositie” wordt aan de hand van (geschatte) uitstoot berekend in een omstreden model met grote onnauwkeurigheid tot gevolg.
Rechters toetsen overheidsbeleid aan de hand van haar eigen wetten, regels en verdragen. Als de overheid blijft vasthouden om in al die Natura2000 gebiedjes de natuurlijke verandering tegen te gaan, met onhaalbare stikstofnormen waarvan we het effect op de bodem bovendien niet meten, raakt Brabant steeds verder op slot. Woningbouw, verkeer en bedrijvigheid stilleggen vindt JA21Brabant onverantwoord. We hebben snel een reparatie op de regelgeving nodig om ons uit deze zelfgemaakte crisis te loodsen.