Tante Netty en ontwerper Hanneke Gerrits brengen buurtbewoners samen door project Waste Welcome

dec 15 2021, 19:36 Nieuws
wiosnavanbon tante netty hertogenbosch wiosna van bon
In De Hambaken in ‘s-Hertogenbosch is in augustus het project Waste Welcome gestart, een project waarbij samen met de buurt plastic afval wordt ingezameld. Ontwerper Hanneke Gerrits maakt van het ingezamelde plastic een wijkobject. Op 5 en 6 december is in het wijkcentrum Noorderpoort Samendoen het ingezamelde plastic verzameld en met hulp van een aantal bewoners gesneden en klaargemaakt voor het maakproces.
Jaarlijk wordt zo'n 300 miljard kilo plastic geproduceerd, waarbij in plastic veel schadelijke stoffen zitten. Door bewoners inzicht te geven in het recycleproces wordt bewustwording gecreëerd rondom de waarde van plastic afval. Een aantal bewoners van De Hambaken zetten zich al langer in voor een schone wijk. Bijvoorbeeld vrijwilliger Basir, die wekelijks al het straatafval in de wijk opruimt.
Voor Waste Welcome heeft Tante Netty de handen ineen geslagen met social designer Hanneke Gerrits, die tevens woonachtig is in ‘s-Hertogenbosch en bekend is met de wijk. Hanneke’s pijlers, duurzaamheid, positiviteit en bewustwording, sluiten perfect aan op de missie van het project. Wekelijks is Hanneke te vinden in wijkcentrum Noorderpoort Samendoen en haalt ze in samenwerking met buurtbewoners zoveel mogelijk plastic op. En dat gaat goed, inmiddels staan twee grote rolcontainers vol met plastic, klaar om te worden versnipperd. Het uitgangspunt van Waste Welcome is om samen voor een doel te gaan, want alleen samen wordt Waste Welcome een succes.
Op vrijdag 5 en zaterdag 6 december kwamen buurtbewoners en betrokken helpen al het plastic afval te snijden en schoon te maken in wijkcentrum Noorderpoort Samendoen. Ook was er een brainstorm met studenten van Breda University. Ondanks dat enkele feestelijke activiteiten door de nieuwe coronamaatregelen niet door konden gaan, was het een gemoedelijke samenkomst. In het nieuwe jaar gaat Hanneke met het ingezamelde plastic in de werkplaats van Sparkling Plastic aan de slag om hiervan iets nieuws van te maken. Wil je meedenken over het wijkobject of help je mee met het verwerken van het plastic afval? Meld je dan nu aan via [email protected] .
Waste Welcome is een samenwerking tussen Social Design bureau Tante Netty, social designer Hanneke Gerrits en Sparkling Plastic. Met dank aan de Gemeente ‘s-Hertogenbosch en het Vriendenloterij Fonds.